Predsjednik IRENA-e Valter Poropat: Nepotrebno se troši do 60 posto energije

Predsjednik IRENA-e Valter Poropat: Nepotrebno se troši do 60 posto energije

29.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Iako je službeno predstavljanje županijske agencije za energetsku učinkovitost IRENA održano još u ožujku 2007. godine, ta je agencija, čiji je glavni cilj stvaranje tržišta obnovljivih izvora energije, s radom počela prije nepuna četiri mjeseca. Od Europske unije očekivalo se čak 240 tisuća eura, dok je 80 tisuća trebala osigurati Istarska županija. Kako doznajemo od direktora agencije Valtera Poropata, europski novac je izostao te je Županija trošak otvaranja u iznosu od 250 tisuća kuna snosila sama.

Pitali smo Poropata što je konkretno napravljeno. Istaknuo je projekt energetske efikasnosti unutar ustanova Istarske županije. Namjera je da se uz sufinanciranje europskih programa u istarske vrtiće, škole i zdravstvene ustanove ugrade solarni kolektori za grijanje tople potrošne vode, termo-prozori ili termo-fasada, što bi u konačnici dovelo do značajnih financijskih te ušteda energije.

 

- S Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša pripremamo zajedničku konferenciju na kojoj bi se krajem godine okupili predstavnici istarskih gradova i općina te upravitelji zgrada s kojima bi se razgovaralo o mogućnostima da se zgrade obnavljaju po energetski prihvatljivijim uvjetima. U planu je i predstavljanje proizvođača i firmi koje  montiraju uređaje kojima se štedi energija kao što su solarni paneli, termo-žbuka ili materijali za izolaciju krovova, veli Poropat.

Agencija je u suradnji s Gradom Labinom načelno već dobila odobrenje hrvatsko-njemačke gospodarsko-trgovinske komore s čijih bi se 180 tisuća kuna financiralo postavljanje solarnih kolektora za grijanje potrošne tople vode u jednom dječjem vrtiću u Labinu.

- Primjerice, za električnu energiju u jednoj školi plaćate račun u iznosu od 100 posto, a nakon ugradnje solarnih kolektora, termo-prozora ili fasade kroz nekoliko godina on će se gotovo preploviti. Statistike su pokazale da se u zgradarstvu bespotrebno troši od 40 do 60 posto energije, rekao je Poropat.

- S Gradom Vodnjanom i Općinom Brtonigla pokrenuli smo inicijativu za proizvodnju bioplina iz ostataka, nakon prešanja maslina, grožđa i zelene biomase, koji bi se koristio kao pogonsko gorivo. Zajedno s pulskom bolnicom radimo na projektu supstitucije energenta u bolnici, gdje lož-ulje planiramo zamijeniti prirodnim plinom, dodao je.

Spomenuo je i projekt obnove izvora energije u suradnji s Istarskim vodovodom Buzet. U planu je izgradnja dvije male hidroelektrane na vodovodnom sistemu Facinka kraj Poreča i male hidroelektrane Velika šuma kraj Umaga. Tu je i projekt "Self energy" težak 150 tisuća eura kojim se planira kupnja termo-prozora za obnovu Završja. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

 

valter poropat irena obnovljivi izvori energija ušteda energetska učinkovitost istarska agencija za energetsku učinkovitost