Predsjednica u Labinu: Labinska republika sinonim je borbe za socijalnu pravdu i otpor totalitarizmu

Predsjednica u Labinu: Labinska republika sinonim je borbe za socijalnu pravdu i otpor totalitarizmu

2.3.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 95. obljetnice Labinske republike, kazavši kako događaji koje povijest obuhvaća ovim nazivom imaju vrlo veliko značenje, ne samo za socijalnu i političku povijest Istre nego i cijele Hrvatske.

Predsjednica Republike u svom je obraćanju kazala kako su se uspostavom radničke samouprave i vlasti nad labinskim rudnicima 1921. istarski radnici i težaci suprotstavili nasilnom i okupacijskom fašizmu, prvom totalitarizmu 20. stoljeća. „Labinska republika" postala je stoga sinonim borbe za socijalnu pravdu i otpor totalitarizmu, s pravom stekavši naslov prvog organiziranog antifašističkog otpora u svijetu, kazala je Predsjednica.

Nadalje, naglasila je kako su svoj doprinos ovome narodnome pokretu, izrazu zavičajne i nacionalne samosvijesti istarskih Hrvata, dali i brojni domoljubi Talijani i pripadnici drugih nacionalnih manjina. „Ta baština zajedničke borbe za slobodu i danas je jedan od razloga što prava nacionalnih manjina štitimo najvišim ustavnim standardima", kazala je Predsjednica.

Izrazivši zadovoljstvo što se ova povijesna baština stavlja u funkciju turističkog razvoja Labinštine, predsjednica je istaknula kako će projekt obnove istarskih rudnika imati, osim turističkog, i edukativno značenje, posebice za djecu i mlade.

„Prošlost, ukoliko joj ispravno pristupamo, uvijek može biti nadahnuće za izgradnju bolje budućnosti. A taj cilj pretpostavlja rješavanje nekoliko važnih zadaća: omogućiti više investicija i brže zapošljavanje, osigurati ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, promicati pravnu i očuvati nacionalnu sigurnost te potaknuti demografsku obnovu. Sve resurse i potencijale treba staviti u funkciju razvoja, svaku kunu i euro investirati u projekte koji će donijeti radna mjesta", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju obraćanja, Predsjednica je istaknula kako se svi zajedno moramo zauzimati za što bolje iskorištavanje naših komparativnih prednosti, otvaranje prostora kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu, ali tako da sačuvamo svoju duhovnu i materijalnu baštinu. „A, prvi uvjet tom uspjehu je ambicija, optimizam, samopouzdanje, liderstvo i zajedništvo", kazala je.

Apsolutno je nužna puna kontrola granice

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti angažmana Hrvatske vojske na granici zbog migrantske krize, Grabar-Kitarović je istaknula kako je apsolutno nužna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice niti nehumano postupanje prema migrantima, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne sigurnosti.

"Ne mogu vam u ovom trenutku ništa posebno komentirati. Čini mi se da kada je riječ o migrantskoj krizi, zapravo nekako sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola granice. To ne znači zatvaranje granice, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima već to samo znači - zaštita nacionalne sigurnosti pa i samih migranata koji su često metom terorizma i terorističkih napada", izjavila je. (iPress)

 

 

labinska republika kolinda grabar kitarović kova je nasa tulio demetlika kuc lamparna