Pred Vladom akcija "Plomin C - teže se diše"

Pred Vladom akcija "Plomin C - teže se diše"

10.4.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Pod geslom "Plomin C - teže se diše" danas su pred Banskim dvorima Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra organizirali prosvjednu akciju kojom traže odustajanje od izgradnje TE na uvozni ugljen "Plomin C".

Kako bi zornije demonstrirali opasnosti koje taj projekt donosi aktivisti su na Markovu trgu postavili model šestometarskih plastičnih pluća na napuhavanje, a voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić je ustvrdio da će onečišćenje zraka godišnje uzrokovati 17 preranih smrti. "To znači da će, uz očekivani vijek termoelektrane od 40 godina, taj projekt biti odgovoran za oko 680 smrtnih slučajeva" uvjeren je Tomić.

Do kraja mjeseca traje produljeni natječaj za izgradnju TE Plomin C, pa današnjom akcijom tražimo da Vlada kao vlasnik HEP-a odustane od izgradnje tog štetnog projekta, poručio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Podsjetio je da je Vlada prije dvije godine tvrdila da je 60 do 70 tvrtki u svijetu zainteresirano za taj projekt. "U konačnici je za projekt interes iskazalo šest tvrtki, a na kraju se za njega realno natječu samo njih dvije", kazao je Ivčić izrazivši bojazan da će se pri kreiranju ugovora pogodovati investitorima. (Hina, foto G. MEHKEK/CROPIX)

tep c te plomin 3 pluća performans banski dvori zeleni zelena akcija zelena istra greenpeace te plomin