[POZIV] Poduzetnički impuls za 2013.

[POZIV] Poduzetnički impuls za 2013.

12.2.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls za 2013.g. provodi se temeljem Programa Vlade RH za razdoblje od 2011.-2015. godine u kojemu su mjere poticanja konkurentnosti poduzetništva i obrta definirane kroz tri glavna područja: gospodarski oporavak i razvoj poduzetništva, tehnološki razvoj i jačanje konkurentnosti i  regionalni razvoj i korištenje fondova EU.

 

Proračun Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls za 2013.godinu iznosi 730 milijuna kuna. Ciljevi programa su: pojednostavljenje i ubrzanje procedura za osnivanje novih subjekata malog gospodarstva, stvaranje jeftinih izvora financiranja za poslovne i razvojne planove malog poduzetništva i obrta, usavršavanje sustava potpora i olakšica za otvaranje i razvoj inovativnih tvrtki, razvoj učinkovitog djelovanja poduzetničke infrastrukture, poticanje udruživanja u zadruge, poticanje umrežavanja kroz klastere, sufinanciranje međunarodne promocije i suradnje malog gospodarstva, proširenje organizirane stručne pomoći i obrazovanja, pojačana promidžba.  

 

Poticaji Poduzetničkog impulsa za 2013.godinu usmjeravati će se  na četiri glavna programska područja - sustav potpora, financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, EU projekte te za institucionalnu podršku.

1. Sustav potpora čine mjere:

A. Razvoj mikro poduzetništva i obrta

B. Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika

C. Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja

D. Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta.

Za navedeni sustav mjera planirano je 186.915.305,00 kuna

 

Prednosti Poduzetničkog impulsa za  2013. godinu u  odnosu na Poduzetnički impuls za 2012. godinu su: manji broj potpora veće vrijednosti, racionaliziranje potpornih mjera, uklanjanje administrativnih barijera, otvorenost javnih poziva do iskorištenja sredstava te veća vidljivost natječaja kroz informativne kampanje.

 

Prvi (I) ciklus Poduzetničkog  impulsa za  2013. godinu objavljen je u petak 8. veljače 2013. godine od strane Ministarstva poduzetništva i obrta , a njime su obuhvaćene  slijedeće mjere:

 

 Mjera A - Razvoj mikropoduzetništva i obrta


Mjera A1 - Mikropoduzetništvo i obrt
Mjera A2 - Poduzetništvo kreativnih industrija
Mjera A3 - Mladi i početnici u poduzetništvu

Mjera A4 - Zadružno poduzetništvo
Mjera A5 - Jačanje poslovne konkurentnosti klastera

 

Mjera B - Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika


Mjera B1 - Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika.

 

Detaljne informacije o svakoj pojedinoj mjeri mogu se dobiti na web stranici Ministarstva poduzetništva i obrta RH www.minpo.hr ili na linku http://www.minpo.hr/default.aspx?id=288.

 

poduzetništvo biznis