Povlaštene mirovine labinskih rudara na udaru Vladinih mjera štednje

Povlaštene mirovine labinskih rudara na udaru Vladinih mjera štednje

11.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ove bi godine država za sve mirovine trebala izdvojiti nešto više od 34,7 milijardi kuna, u što spada i pet milijardi kuna za mirovine hrvatskih branitelja. Upravo bi ova kategorija mirovina, kao i još neke povlaštene, trebala biti sljedeća na udaru Vladinih mjera štednje, barem prema nekim medijskim napisima, koje Vlada dosad nije demantirala.

Očekuje se da će se povlaštene mirovine smanjiti za deset do 15 posto, čime bi se uštedjelo oko milijardu kuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ove se godine za povlaštene mirovine planiraju izdvojiti 7,2 milijarde kuna, a to je 3,8 posto više nego lani, odnosno petina ukupnih rashoda za sve mirovine.

Prema posljednjim dostupnim podacima iz prosinca 2009. godine, povlaštene mirovine prima nešto više od 181 tisuća osoba, a među 13 kategorija najbrojniji su hrvatski branitelji. Njih oko 67 tisuća prima prosječnu mirovinu od 5.637 kuna, s tim da su među njima 293 korisnika s nižom mirovinom od 2.306 kuna.

Vlada je lani za deset posto srezala samo saborske mirovine, ali one su i dalje najviše u zemlji, u prosjeku 9.321 kunu. Ove bi godine država za mirovine 505 bivših ministra i saborskih zastupnika trebala izdvojiti čak 62 milijuna kuna.

Po visini primanja slijedi 167 redovitih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čija je prosječna mirovina 8.292 kuna. Međutim, za razliku od bivših zastupnika i članova Vlade te većine kategorija povlaštenih mirovina, umirovljenici HAZU-a ostvarili su mirovinu na temelju staža dužeg od 41 godine.

Odnosno, njihova se mirovina sastoji od starosne mirovine koja prosječno iznosi 4.981 kunu, kojoj se pribraja dodatak na temelju Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u iznosu oko 3.300 kuna.

Među korisnicima povlaštene mirovine su i rudari istarskih ugljenokopa "Tupljak" u Labinu i radnici izloženi azbestu, ukupno 378 osoba koje ostvaruju pravo na prosječnih 3.086 kuna.

Da je potrebno uvesti više reda u iznose povlaštenih mirovina, smatra predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

- Međutim, ne smije se uvesti linearno smanjenje za sve kategorije. Ne mogu se u isti koš stavljati labinski rudari i osobe koje boluju od azbestoze s ostalim korisnicima povlaštenih mirovina, dodaje.

- Uostalom, mirovine radnika zarađene su iz uplata doprinosa, a povoljnijim iznosima mirovina pokušalo se riješiti ogroman zdravstveni i gospodarski problem, ističe Hrelja koji smatra da štednje mora biti na mirovinama saborskih zastupnika i branitelja. (M. JERIN)

 

rudari vlada recesija štednja povlaštene mirovine mirovina penzioneri labinski rudari