Povlaštena zanimanja u Hrvatskoj:odvjetnik (1)

Povlaštena zanimanja u Hrvatskoj:odvjetnik (1)

10.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

U Hrvatskoj neki ministri radnike nazivaju parazitima, lijenčinama i neradnicima,neki ministri uspoređuju kolektivne ugovore sa rakom....međutim postoji struka kojoj je Vlada višestruko povećala izdavanja iz državnog proračuna...naravno bez medijske galame.Radi se o odvjetnicima koji su određeni po službenoj dužnosti a čije usluge se naplaćuju iz proračuna."Novi" "pravilnik o visini nagrade odvjetniku određenom za branitelja po službenoj dužnosti" stupio je na snagu 1. svibnja 2011. godine. Kada je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković višestruko povećao naknade odvjetnicima onda je javnosti bilo prezentirano da je " ispravio nepravdu s obezvređivanjem njihova rada ".

O kolikim povećanjima se radi najbolje pokazuje usporedba starih i novih tarifa:
Tarifa se određuje prema težini kaznenog djela, za djela za koja je predviđena kazna do tri godine stara tarifa je bila 100 kn( odnosno 10 bodova , 1 bod = 10kuna) a nova tarifa je 500 kuna, za djela za koje je predviđena kazna do 5 godina stara tarifa je bila 150 kn a nova je 1000 kn, za djela za koje je predviđena kazna do 10 godina stara tarifa je 200 kn a nova 1500 kn, za djela za koje je predviđena kazna preko 10 godina stara tarifa je 300 kn a nova je 2000 kn.

Na visoke odvjetničke tarife upozoravalo je više udruga i novinara.Darko Petričić u svojoj knjizi "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije" tvrdi kako prosječan spor u Hrvatskoj zahtjeva 15 radnji (ročišta i podnesaka) i odvjetnik zaračunava za svaku od tih radnji naknadu, dok njemački odvjetnik može maksimalno obračunati 3 radnje u jednom sudskom postupku,pa tako ispada da ce kod spora u vrijednosti od 5 milijuna kuna,odvjetnik u Hrvatskoj zaraditi 765.000 kuna, a njegov kolega u Njemačkoj 65.000 kuna.

Udruga Juris Protecta tvrdi da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu gdje su odvjetnici s jedne strane osigurali višestruke iznose za svaki izlazak na ročište i za svaki napisani podnesak na sud, a s druge strane imaju neograničenu mogućnost ugovaranja udjela od dobivenog iznosa spora. Koliko zarađuju neki odvjetnici,pokazuje i podatak da je za zastupanje hrvatskih generala pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja 2011 iz hrvatskog proračuna izdvojeno čak 169,315.103 kune.U Vladi kažu da je raspodjela novca među odvjetnicima tajni podatak!

Hrvatska po siromaštvu spada u sam vrh Europske Unije ,od Hrvatske siromašnije su jedino Bugarska, Rumunjska, Litva i Letonija,te su zato, za mnoge građane odvjetničeke usluge nedostižne.Stoga je nerazumljiv Vladin postupak gdje se povećava izdvajanja iz proračuna za odvjetnike a s druge strane smanjuje izdvanje za građane kojima je potrebna besplatna pravna pomoć.2009. godine za besplatnu pravnu pomoć iz proračuna je izdvojeno 8.250.000 kn a 2010. godine je izdvajanje za besplatnu pravnu pomoć je smanjeno na 3.735.000 kn

Procedura dobivanja pravne pomoći je složena i vrlo rigorozna pa je stoga u djelu javnosti prisutno mišljenje da je taj zakon uvedeno samo “pro forma”, zbog zahtjeva Europske unije.

besplatna pravna pomoć HOK odvjetnik odvjetnik po službenoj dužnosti