Potpisivanje ugovora o financijskoj potpori s udrugama koje djeluju na području grada Labina

Potpisivanje ugovora o financijskoj potpori s udrugama koje djeluju na području grada Labina

24.5.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Labina održano potpisivanje ugovora o financijskoj potpori sa udrugama iz područja socijalne skrbi i zdravstva, udrugama građana, udrugama u kulturi i sportu.

 

Tom prigodom gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je da Grad Labin podupiranjem udruga razvija i unaprjeđuje međusobnu suradnju i nastavlja partnerski odnos Grada Labina i udruga u skladu sa Poveljom o suradnji koju su Grad Labin i nevladine, neprofitne organizacije na području Grada Labina, potpisali u travnju 2009.  Provođenjem programa i projekta udruga jača se partnerski odnos Grada i civilnog sektora, doprinosi razvoju civilnog društva te osnažuje potencijal neprofitnih organizacija, koje su na sebe preuzele dio skrbi o različitim grupama građana. 

 

Loreta Blašković, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i opće poslove naglasila je kako je u ovoj prvoj godini provođenja natječaja za financiranje programa udruga posebnu formirano Povjerenstvo ocjenjivalo prijave. Veliki broj prijava zadovoljio je uvjete natječaja dok određene udruge nisu zadovoljile kriterije. Novina je da se od 1. lipnja 2016. primjenjuje i nova Odluka o  dodjeli poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina na korištenje udrugama. Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti, mjerila i postupci za dodjelu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina na korištenje udrugama za provođenje aktivnosti od interesa za opće dobro kojim se utvrđuje niža najamnina za udruge u iznosu od 5 kn/m2 što je povoljnije nego u ranije utvrđenim odlukama.

 

U 2016. godini Grad Labin financira ukupno 66 udruga i klubova na području Grada Labina s ukupno 3.258.000,00 kuna koji svojim radom i djelovanjem značajno doprinose razvoju civilnog sektora, te jačanju njihove uloge kao kreatora politike u društvu, a sve u cilju zajedničkog usuglašavanja oko prioritetnih potreba Grada Labina. Tako će s 278.000,00 kuna financirati projekte i programe 9 udruga i institucija u području socijalne skrbi i zdravstva, s 190.000,00 kuna Gradsko društvo Crvenog križa, s 98.000 kuna projekte i programe 10 udruga građana te s 15.000 kuna Sigurnu kuću Istra. S 247.000,00 kuna sufinancira se 15 udruga u kulturi Grada Labina. Za Sportsku zajednicu Grada Labina izdvaja se 2,430.000 kuna za sportske manifestacije, prijevoz sportaša na natjecanja, osposobljavanje trenera, sufinanciranje rada stručnih kadrova, liječničke preglede, računovodstvo udruga i ostale aktivnosti Sportske zajednice i 30 sportskih klubova s područja Grada Labina.

 

 

udruge financiranje donacija novac demetlika tulio demetlika potpisivanje ugovora