Potpisan Sporazum za sufinanciranje 12-satnog tima T2 Labin Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

Potpisan Sporazum za sufinanciranje 12-satnog tima T2 Labin Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

11.4.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin i općine Raša, Kršan, Pićan i Sv. Nedelja s ciljem sustavne zdravstvene zaštite stanovništva, sufinancirat će i ove godine rad 12–satnog tima T2 pri Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostava Labin. Ukupan iznos sufinanciranja tima T2 za razdoblje od 01. siječnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. godine iznosi 444.190,00 kuna. Udio pojedine jedinice lokalne samouprave u sufinanciranju određuje se po broju stanovnika sukladno popisu stanovništva iz 2011. godine, i to  u omjeru Grad Labin 52% (228.918,00 kn), Općina Raša 14% (62.588,00 kn), Općina Sveta Nedelja 13% (58.733,00 kn), Općina Kršan 13% (58.026,00 kn) i Općina Pićan 8% (35.925,00 kn).

Osim Tima T2 Zavoda za hitnu medicinu, Grad Labin i općine Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja financiraju i Tim T1 s iznosom od 281.930,00 kuna godišnje.

„Želja Grada Labina je osigurati nadstandard za naše građane jer pravo na zdravlje je osnovno pravo svakog građana. Grad Labin prepoznat je kao zajednica koja kontinuirano i sustavno ulaže u zdravlje svojih građana i što smo važan suport  labinskom Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu“, rekla je Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika Labina. Osim sufinanciranja hitne medicinske pomoći, sufinancira se rad logopeda, psihologa, mamografski pregledi i drugi oblici zdravstvene zaštite, naglasila je.

Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije osvrnuo se na aktivnosti Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u smjeru proširenja mreže zdravstvenih ustanova na području Istarske županije. Iskazao je zadovoljstvo što se nastavlja ulaganje u financiranje timova hitne medicinske pomoći od strane lokalnih samouprava Labinštine. „Bez pomoći jedinica lokalne samouprave teško bi funkcionirali“, rekao je Jerković. Naglasio je i to kako država u sustavu hitne medicinske pomoći ne osigurava dovoljno kadrovskih kapaciteta pogotovo u turističkoj sezoni. Labinska ispostava Hitne medicinske pomoći godišnje obradi oko 11 tisuća pacijenata što je najviše u Istri, a od kojih je oko 10% pacijenata hitnoća. Roberta Rojnić Matejčić, voditeljica labinske ispostave Zavoda za hitnu medicinu, istakla je dobru suradnju s labinskim sanitetom te potvrdila izuzetan angažman liječnika.

Sporazum su potpisali zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, načelnica općine Raša Glorija Paliska - Bolterstein, zamjenik načelnika općine Kršan Vlado Peršić, načelnik općine Pićan Ivan Franković, načelnik općine Sv. Nedjelja Gianvlado Klarić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Srđan Jerković. Ispred Zavoda za hitnu medicinu – Ispostava Labin potpisivanju je prisustvovala i voditeljica Ispostave Roberta Rojnić Matejčić.

 

hitna pomoć financiranje sporazum zdravlje