Potpisan Sporazum o trajnom parnerstvu labinske i praške umjetničke škole

Potpisan Sporazum o trajnom parnerstvu labinske i praške umjetničke škole

25.12.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Krajem prošlog tjedna u prepunoj katedrali Sv. Vida u Pragu, pod pokroviteljstvom i u prisutnosti  češkog kardinala Dominika Duke, nadbiskupa  Grada Praga i ostalih visokih uzvanika, učitelji Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina imali su čast sudjelovati na svečanom Božićnom koncertu, uz izvođače partnerske Zakladni umelecke škole Hostivar iz Praga, kao dio ogromnog zbora i orkestra koji je izveo tradicionalnu češku Božićnu misu skladatelja Jakuba Jana Rybe. Nakon prigodnih uvodnih riječi ravnatelja Umjetničke škole iz Praga gosp. Jirija Stareka, škole koja jedina od praških škola ima dozvolu nastupiti u ovoj velebnoj građevini i pozdravnih riječi Mons.

 

Duke, slijedilo je jednosatno glazbeno djelo u kome su se savršeno usklađeno izmjenjivale dionice solista i pjevačkog zbora uz uvježbani orkestar kojim je ravnao dirigent Pavel Trojan. Bio je to izvrstan koncert vrsnih glazbenika koji je publika nagradila dugim, zasluženim pljeskom.

 

 

Nakon svečanog koncerta, predstavnici labinske Umjetničke škole, zajedno s ostalim visokim uzvanicima, bili su pozvani na domjenak i druženje s kardinalom u njegovoj privatnoj rezidenciji.

 

Bio je ovo svečani završetak dvodnevnog boravka u Pragu. Dan ranije, 18. prosinca, učitelji su prisustvovali vrlo konstruktivnom predavanju u organizaciji Zakladni umelecke škole, povezane s Institutom u Londonu, na temu Kodalyjeva metoda ''''Da capo'''' za glazbene početnike te razmijenili korisna iskustva u radu s učenicima sa svojim kolegama iz Praga. Slijedio je večernji koncert u koncertnoj dvorani u Petrovicama.  Nakon uvodnih riječi gradonačelnice praškog 10-tog okruga koja je istaknula važnost međunarodne umjetničke suradnje, ravnatelj ZUŠ Hostivar iz Praga, gosp. Jiri Starek i privremena ravnateljica OUŠ M.B.Rašana iz Labina, Melita Lasek, potpisali su zajednički sporazum o trajnom partnerstvu.

 

 

 

 

ouš matko brajša rašan melita lasek prag glazba