Potpisan sporazum o suradnji 5. Međunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku

Potpisan sporazum o suradnji 5. Međunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku

13.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i dr. Luka Boršić, ravnatelj Instituta za filozofiju iz Zagreba danas su u Zbirci Matije Vlačića iz Zagreba potpisali su Sporazum o suradnji na organizaciji 5. Međunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku, koji će se održati 13. i 14. ožujka 2023. godine u Labinu.

Naime, ovaj Znanstveni skup bio je planiran za travanj 2020. godine u kojoj se obilježavala 500-obljetnica rođenja ovog labinskog velikana europskog formata. Nažalost, pandemija COVID-a 19 spriječila nas je u tome kao i u najvećem dijelu tada vrlo sadržajnog i bogatog  programa.

 5. Međunarodni znanstveni skup okupit će 14  domaćih i stranih predavača koji  svojim radom istražuju  i populariziraju djelo Matije Vlačića Ilirika, međunarodno prepoznatog teologa, crkvenog povjesničara, filologa i filozofa.

Na skupu će sudjelovati znanstvenici iz Hrvatske,  Njemačke, Srbije i Slovačke koji će iz raznih strukovnih gledišta osvijetlili vrijeme Vlačićeva življenja i djelovanja te njegov doprinos ondašnjoj i današnjoj znanosti i kulturi, a uz stručne voditelje skupa  dr.sc. Luku Ilića i dr.sc. Marinu Schumann.

„Institut za filozofiju iz Zagreba najveća je filozofska institucija u Hrvatskoj po broju zaposlenih filozofa i po produkciji pa sam osobito ponosan da smo upravo mi ušli u ovu suradnju. Vlačić je uz Boškovića i Petrića bio jedan najznačajnijih hrvatskih znanstvenika i filozofa u povijesti. Njegova važnost je neprocjenjiva. Ja se nadam da ćemo mi kao Institut koji njeguje istraživanje hrvatske filozofske baštine i istraživanje knjiga o hrvatskoj filozofskoj baštini dodatno pridonijeti još boljem istraživanju rada Matije Vlačića Ilirika“ – istaknuo je dr. Luka Boršić, ravnatelj Instituta za filozofiju iz Zagreba

 „Veseli nas suradnja sa Institutom za filozofiju iz Zagreba i što više izuzetno nam je vrijedno što i nakon 448 godina od smrti ili 503 od rođenja našeg Labinjana ne prestaje interes prema njegovom radu. Intrigira i zaokuplja istraživače iz Hrvatske  ali i svijeta što samo potvrđuje činjenicu da je Matija Vlačić Ilirik bio i ostao veličina europskog formata“, rekao je  prigodom potpisivanja Sporazuma gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

 Grad Labin i Institut za filozofiju će osim zajedničke suradnje i organizacije samoga skupa, biti i suizdavači Zbornika radova sa istoga skupa, a koji je u planu da se tiska 2025. godine, kada  ćemo obilježiti 450 godina Vlačićeve smrti.

sporazum matija vlačić ilirik luka boršić