[Postupak DORH-a temeljem Zakona o šumama] Država zainteresirana za 1500m2 Maslinice

[Postupak DORH-a temeljem Zakona o šumama] Država zainteresirana za 1500m2 Maslinice

31.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Državno odvjetništvo pokrenulo je na desetke sudskih postupaka kojima traži od istarskih gradova i općina da priznaju pravo vlasništva Republike Hrvatske nad šumskim zemljištem neovisno o tome proteže li se ono i unutar građevinskog područja. Do sada su državni zahtjevi odbijeni, i to u gotovo svim istarskim jedinicama lokalne samouprave koje su ih zaprimile. U većini slučajeva radi se o vrlo atraktivnom i vrijednom zemljištu. Stoga ne čudi da se država što prije želi dočepati skupocjenih nekretnina, uglavnom uz more.

Slijedi li prodaja zemljišta?

No, ima i vrlo bizarnih zahtjeva za uknjižbu. Primjerice, država u Puli želi vlasništvo nad Ulicom Sergijevaca i Šijanskom šumom. U Pazinu želi gotovo cijeli starigrad, Pazinsku jamu i rijeku Pazinčicu. Na popisu bizarnih zahtjeva su crkve, groblja, vrtovi, privatne kuće… Sada je sasvim jasno da država to čini da bi tim zemljištem mogla raspolagati i u konačnici ga možda i prodati. Jer zašto bi općine i gradovi mogli prodavati ili zadržati te nekretnine, kad to može učiniti država koja raspolaže vlastitim pravosudnim aparatom pomoću kojeg može “zakonski” oteti to zemljište. Dakako, to se ne dešava samo u Istri, već se jednak scenarij odvija u Dalmaciji, Slavoniji, Posavini… Istinabog, a to nam nitko ne može osporiti, zemljište u Istri daleko je vrjednije nego li u drugim, kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Evo još nekih primjera. Kad je riječ o Labinu, u tijeku je postupak vezan za zemljište Malinica od 1.500 četvornih metara. Prije nekoliko mjeseci Grad Novigrad je zaprimio četiri zahtjeva DORHa kojima traže povrat čestica koje su prenesene u vlasništvo Grada putem rješenja Općinskog suda u Bujama. Većina zahtjeva se odnosi na čestice koje su bile upisane kao društveno vlasništvo s pravom korištenja PIKa Umag OOUR Vinogradarstvo Dajla, dok jedan dio nije bio u građevinskom području 1991. Zahtjevi se odnose na čestice ukupne površine od 175.002 kvadrata. Početkom siječnja prošle godine zaprimljena je preuda Općinskog suda u Buama kojom je odbijen tužbeni zahtjev Hrvatske kojim su tražili utvrđivanje prava vlasništva nad zemljištem od ukupno 30.241 kvadrata u vlasništvu Grada Novigrada. Na zemljištu su zasađeni borovi i nalazi se između naselja i mora te je do 1991. godine bilo izvan građevinkog područja, ali u zoni stanovanja.

U raljama cijela Pazinština

Županijsko državno odvjetništvo je podnijelo žalbu na presudu te se sada vodi žalbeni postupak. Podnijet je prijedlog za uknjižbu četiri nerazvrstane ceste  na sve uknjižbe se Državno odvjetništvo žalilo. Žalbeni razlozi su bili da su te ceste u dijelu poljski ili šumski putovi i da prije uknjižbe treba napraviti geodetski elaborat te da određene ceste u naravi uopće nisu ceste. Nakon žalbe predmeti su na drugostupanjskom odlučivanju. Ukupna površina uknjiženih cesta iznosi 23.069 kvadrata.Na Pazinštini se država želi dočepati zemljišta na području Pazina, Berma, Zarečja i Kašćerge koje je do sada bilo upisano kao vlasništvo ili suvlasništvo Grada Pazina. Te se nekretnine nalaze i unutar građevinskog područja, a u vlasništvu JLSa su od 28. svibnja 1982. godine. DORH je pokrenuo postupak utvrđivanja prava vlasništva radi upisa javnog vodnog dobra u općoj uporabi pod upravljanjem Hrvatskih voda nad zemljištem koje u naravi čini šire područje Pazinske jamu uključujući i određene boksitne jame. Grad Pazin je uložio prigovor te je zahtjev djelomično prihvaćen tako što je sud prihvatio da u vlasništvo Hrvatske treba prijeći samo dio koji se odnosi na korito Pazinčice.  Općinsko državno odvjetništvo je pokrenuo zemljišnoknjižni postupak kojim praktički želi oduzeti Pazinu gotovo cjelokupno zemljište koje trenutačno ima u vlasništvu. Budući da se radio o izrazito velikom broju parcela koje se protežu sve do užeg centra Pazina, nije poznata ukupna površina.

Poznato je da Pula ostaje bez parkova, Šijanske šume, dijela ulica pa i zgrada koje su trenutačno u privatnom vlasništvu. Isto se dešava i u Rovinju gdje država želi vlasništvo nad gotovo 176 hektara zemljišta, među kojim je i zemljište na poznatoj šetnici Punta corente. Država se kani uknjižiti i na dio područja u užem dijelu Bala, Brtonigle, Cerovlja, Fažane, Kršana i Karojbe…

Na meti i atraktivno priobalje

Atraktivno zemljište država namjerava uknjižiti i u Kanfanaru, gdje je zaprimljeno pet zahtjeva. Od navedenih zahtjeva četiri se odnose na šumsko zemljište, a riječ je o 93 nekretnine. U Marčani se država namjerava uknjižiti na gotovo cijelo priobalje. Radi se o oko 60 hektara zemljišta gotovo u cijelosti u priobalnom području na području Raklja, Krnice, Krničkog Porta, Duge Uvale i Kavrana. Na taj način Općina Marčana ostat će praktički bez i jednog kvadrata zemljišta u turističkim razvojnim područjima. U medulinskoj općini je sporno ukupno 720.896 kvadrata, i to u Pomeru, Premanturi i u Medulinu. Radi se o vrlo atraktivnom zemljištu čija je vrijednost procijenjena na desetke milijuna eura. Država je šapu stavila i na zemljište u Motovunu, Raši i Vrsaru. Dakako, nije zaobiđen niti Vodnjan, gdje država želi zemljište poslovne zone Tison od ukupno 65 hektara.

PIŠE Cristian Bruno GALIĆ

PIŠE Cristian Bruno GALIĆ

 

PIŠE Cristian Bruno GALIĆ

 

DORH državno odvjetništvo zemljište RH maslinica uknjižba nekretnine država