Posljednji dan kampanje u Hrvatskoj

Posljednji dan kampanje u Hrvatskoj

23.11.2007. // HRT // Objavljeno u kategoriji Politika

Zadnji je dan izborne kampanje u Hrvatskoj prije sutrašnje predizborne šutnje i nedjeljnih parlamentarnih izbora. Posljednja predizborna anketa agencije Puls potvrđuje da će nedjeljni izbori biti najneizvjesniji do sada. Vodi se mrtva utrka između HDZ-a i SDP-a, a SDP trenutačno vodi za 0,9 posto.

No u istraživanje nisu uključeni glasovi dijaspore. Istraživanje je provedeno na uzorku od 4000 građana. SDP ima 33,4, a HDZ 32,5 posto biračke potpore. Slijede koalicija HSS-HSLS-PGS sa 6,6 posto te HNS s 5,9 posto potpore. HSP, prema ovom istraživanju, ima 3,8 posto potpore birača. Ako se to pretvori u mandate, SDP bi dobio 62, a HDZ 58 mandata, seljačko-liberalna koalicija dobiva sedam mandata, narodnjaci pet, a Stranka umirovljenika tri mandata.

Prema PULS-ovu istraživanju, pravaši i IDS imat će po dva zastupnika, a u Sabor ulazi i jedan zastupnik s Glavaševe liste. Udruga GONG uputila je javni poziv poslodavcima da na izborni dan, u nedjelju, svim zaposlenicima odrede takvo radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava, što im je zajamčeno i Ustavom. Savez izbjegličkih udruga priopćio je u Beogradu da je organiziran besplatan autobusni prijevoz iz Srbije i natrag za one hrvatske državljane koji 25. studenoga žele glasovati u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima. Svi hrvatski državljani koji se nalaze u Srbiji moći će glasovati na 14 izbornih mjesta u sedam gradova - Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.

izbori 2008. zadnji dan kampanje sabor birači biranje politika parlament stranke