Poskupljuju cigarete i benzin, plaće i mirovine se zamrzavaju

Poskupljuju cigarete i benzin, plaće i mirovine se zamrzavaju

23.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Plaće u javnim i državnim službama i mirovine bit će zamrznute, a povećat će se trošarine na duhanske proizvode i benzin - odlučeno je na sastanku vladajuće koalicije u ponedjeljak u Banskim dvorima.

Zamrzavanje plaća trajalo bi, najvjerojatnije, dvije godine i služilo bi, čulo se na sastanku, stabilizaciji gospodarskih prilika u zemlji, ali i stabiliziranju cijena koje su počele rasti.

Na sastanku premijerke Jadranke Kosor sa svim ministrima, čelnicima stranaka vladajuće koalicije, partnerima u parlamentu iz redova nezavisnih zastupnika i saborskim dužnosnicima (osim Luke Bebića koji je na putu), odbačena je ideja o povećanju PDV-a, te o uvođenju poreza bankama.

- Ništa se dramatično nije dogodilo na sastanku o rebalansu, iako su najave bile takve, rekao nam je jedan od sudionika sastanka koji je želio ostati anoniman.

Prema tom izvoru, na sastanku nije bilo oštrijih sporova i povišenih tonova, dok su glavni ljudi države naglasili da je «situacija ozbiljna, ali ne i dramatična». Šefovi HSS-a i SDSS-a, Josip Friščić i Milorad Pupovac, složili su se s mjerama, iako nije donesen zakon o porezu bankama koji su tražili.

Kao kompromisna mjera najavljeno je da će Vlada na sljedećoj sjednici donijeti zaključak o tome da se održi sastanak s bankama, pred koje će se staviti sasvim određeni zahtjevi. Kako se doznaje, od banaka će se tražiti smanjenje kamata za gospodarstvo, te veće investicije u zemlji. Uvođenje poreza za banke moglo bi opet doći na red za raspravu bude li potreban novi rebalans proračuna.

Koalicijski partneri složili su se da je zamrzavanje plaća u javnom sektoru i mirovina nužno na duži rok, ali neće biti njihova smanjivanja. Nijedan koalicijski partner nije se usprotivio zamislima o «zamrzavanju» prihoda državnim i javnim službenicima, odnosno umirovljenicima. Preciznije brojke o budućim uštedama nisu iznesene.

Sudionike sastanka, koji je potrajao tri i pol sata, ministar gospodarstva Đuro Popijač informirao je o stanju brodograđevne industrije i prodaji brodogradilišta. Što se tiče pulskog «Uljanika», Popijač je ponovno rekao da za njega nije bilo ponuda. (D. GRAKALIĆ)

 

Foto:  Dennis Bouman

 

kriza plaće poskuljenje ekonomska kriza siromaštvo stagnacija besparica rad radni odnos