Poskupjele pretrage i dan boravka u bolnici

Poskupjele pretrage i dan boravka u bolnici

25.4.2008. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Tek što su pacijenti na trenutak odahnuli nakon što ih je novi ministar zdravstva oslobodio plaćanja administrativne pristojbe, ovih dana im se sprema novi financijski udar: odlukom Upravnog vijeća HZZO-a participacija za dan bolničkog liječenja u kliničkoj bolnici poskupjela je s 49,59 kuna na 58,20 kuna.

Ovo doznaje Novi list u jednoj zagrebačkoj bolnici, a cijene su povećane u svim bolnicama i cijeloj paleti usluga u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti.

Tako će za deset dana ležanja u bolnici pacijent platiti gotovo sto kuna više nego u ožujku, a više će novca morati ponijeti i ako ide na ultrazvuk, rendgen ili neku drugu dijagnostičku pretragu.

 

Nove su cijene na snazi od 18. travnja, kada je objavljena izmijenjena Odluka o osnovama za sklapanje ugovora za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Tom su odlukom Upravnog vijeća HZZO-a ujedno korigirane i cijene pansiona i vrijednosti boda u bolničkim zdravstvenim ustanovama, na temelju kojih se računa participacija koju plaća pacijent.

Dok su pacijenti nezadovoljni novim cijenama bolničkih usluga, u Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju da su neke od novih cijena nerealne.

- Smiješno je da snimka pluća, na primjer, stoji 46 kuna - ističe dopredsjednik Komore Josip Jelić. Dodaje da je cijene trebalo korigirati nakon temeljite analize, a ne linearno, jer su neki dobili povećanje, a drugi čak i manje nego dosad. U Komori smatraju da je razlikovanje specijalističko-konzilijarne zaštite u bolnicama i izvan bolnica nedopustivo te upozoravaju da je ta razlika najnovijom korekcijom još dodatno povećana.

 

 

poskupljenje dijagnoza HZZO standard zdravstvo pretrage