Poskupile sve vrste goriva

Poskupile sve vrste goriva

29.9.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas su porasle cijene svih vrsta goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, nakon dva tjedna pada, litra eurosupera 95 skuplja je za 7 lipa i prodaje se u rasponu od 9,11 do 9,14 kuna, ovisno o kompaniji. Litra eurodizela također je skuplja. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litru ove vrste goriva vozači od danas plaćaju 5 lipa više nego prošloga tjedna.

Cijena litre eurodizela kreće se između 8,51 i 8,55 kuna, ovisno o kompaniji. Za sedam lipa poskupio je i autoplin koji se sada prodaje za oko 3,97 kuna.  Ovo je inače sedmi tjedan zaredom da cijena ove vrste goriva nije pala. Na nekim postajama, poput Croduxovih, cijena autoplina je nešto iznad četiri kune (što je ujedno i najviša cijena autoplina unazad četiri mjeseca), dok ga primjerice Plinski centar Zagreb prodaje za 3,75 kuna.  

Nove cijene goriva u Hrvatskoj posljedica su kretanja cijena derivata na tzv. mediteranskom tržištu i nepovoljnog tečaja dolara i kune. Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima u posljednjih nekoliko dana blago pada i kreće se oko 47 dolara po barelu što bi, ako se nastavi, moglo utjecati i na blagi pad cijena na Mediteranu. Imajući u vidu i nastavak rasta tečaja dolara i kune (danas je tečaj bio 6,82, a prošlotjedni prosjek bio je oko 6,76) i ukoliko se ovi trendovi nastave, možda bi idućega tjedna mogli očekivati blagi rast cijena goriva.

 

 

poskupljenje nafta energetika benzin eurosuper 98 dizel