Posjet Veleposlanika Rumunjske Općini Kršan

Posjet Veleposlanika Rumunjske Općini Kršan

19.11.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U ponedjeljak, 18. studenog 2014. godine  Veleposlanik Rumunjske - gospodin Cosmin Dinescu i njegovi suradnici - gospođica Sanja Husain i gospodin Bogdan Brinzei posjetili su Općinu Kršan, odnosno Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Čepiću i područnu školu u Šušnjevici.

 

 Veleposlanik Rumunjske, gospodin Cosmin Dinescu sa suradnicima je posjetio obnovljenu zgradu Područne škole u Šušnjevici, budući da se upravo u toj školi godinama provodi program očuvanja Istrorumunjskog, Vlaškog ili Žejanskog jezika. Naime zbog urušavanja dijela međukatne konstrukcije, učenici već na samom početku 2012./2013. morali napustiti zgradu svoje škole. Za njih se organizirala nastava u područnoj školi u Kršanu. U svrhu sanacije školske zgrade u Šušnjevici Općina Kršan je izdvojila pola milijuna kuna, te se ista većim  dijelom obnovila.

 

Gosti iz rumunjskog veleposlanstva tom prigodom mogli uživati u literarno-recitacijskom programu kojega su učenici pripremili u suradnji sa svojim učiteljima. Učenici koji su članovi istrorumunjske grupe - Luka Tončetić, Erik Ravnić, Lana Stepančić, Nataly Krajcar i Ivan Načinović izveli su višejezični igrokaz na vlaškom, talijanskom i engleskom jeziku i time oduševili naše poštovane goste. Učenice sedmog i osmog razreda - Linda Tončetić, Simona Taletović, Antonia Jurasić, Ema Laginja, Veronika Herić i Stefani Dudić izložile su prezentaciju doživljaja sa ovogodišnjeg ljetovanja u „kampu prijateljstva" Tabara Sulina na delti Dunava te na taj način izrazile oduševljenje i zahvalu Veleposlanstvu Rumunjske u Hrvatskoj čijim je zalaganjem i ustrajnošću ostvareno to putovanje.

 

 Nakon prigodnog programa, Veleposlanik  Cosmin Dinescu i njegovi suradnici posjetili su Općinu Kršan, odnosno ured Općinskog načelnika u Kršanu gdje su prigodno ugošćeni, a nakon čega je Veleposlanik uputio poziv Općinskom načelniku za posjet Rumunjskoj.

 

 Ugodno druženje gostiju iz veleposlanstva s djelatnicima osnovne škole i Općine Kršan, kao i s izvornim govornicima istrorumunjskog govora nastavilo se u Konobi Ema u Vranju.

 

krsan.hr

 

 

škola šušnjevica Cosmin Dinescu istrorumunji žejani istrorumunjski jezik