Poruke mladih: Prosvjed na ulicama Labina

Poruke mladih: Prosvjed na ulicama Labina

12.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stotinjak prosvjednika, uglavnom mladih, prošetalo je u subotu Labinom okupljeni pod motom "Svi na ulice za bolje sutra" te poručujući da im je dosta ukopanosti u udobnost rezignacije uslijed socijalno grube sadašnjice. Mirni, dvosatni protuvladin mimohod od Katura preko tržnice i centra na Zelenicama do starog grada protekao je bez izgreda - policajci, uniformirani i oni "u civilu", ostali su besposleni. Na čelu povorke, koja je uglavnom zauzimala jedan cestovni trak, kočio se natpis "Istarska malvazija s okusom Rockwoola iz IDS-ovog podruma".

"Želimo živjeti, a ne preživljavati!", "Dajte nama mlađima šansu, mi ćemo vama zatvorsku romansu!", "Obećali ste nam Monaco, a sad nam je ovako. Svi ste vi isti!", "Kolektivno odjebite, političke karikature!", još su neki od transparenata. Nezadovoljnici su bili oboružani zviždaljkama, ponekom trubom, a sirenama su ih podržavali vozači.

- Na ulice ljudi, na ulice, dosta je bilo ovoga! ''Ajmo, narode, vaše sutra je u pitanju!, animirao je momak s megafonom. "Labinska policija - mito i korupcija", zaorilo se kada je kolona prolazila kraj policijske stanice.

Na starogradsku placu prosvjednici su stigli uz gromko "Lopovi, lopovi!". Irena Pfeffer, jedna od organizatorica, poručila je kroz megafon u jednom dahu:

- Dolje Vlada, dolje lopovi! Opljačkali su sve što smo stvorili. Rušimo te što su nas upropastili. Nemaju čisti obraz, nisu nam dali socijalnu sigurnost, a takvi ne možemo u Europu! Skidajmo to dolje! ''Ajde, Labnjani, koga se bojite, dajte si kuraja?!

Nutkala je Pfeffer druge da uzmu riječ, no rijetki su se odvažili. Među hrabrima bio je mladić koji je duhovito poručio: "Sanjam uplatnice Erste banke, jedino ona me se sjeti!".

Patrik Juričić iz labinske ekološke udruge "Pineta", koji je za oglašavanje protestnog skupa na Facebooku osnovano grupu "Prosvjedi u Labinu protiv svih glavnih stranaka", upitao se hoće li labinski gradonačelnik Tulio Demetlika podnijeti ostavku zbog slučaja sporne prodaje kuće u Rapcu.

- Dolje gradonačelnik, dolje IDS, dolje SDP, dolje HDZ, dolje svi oni koji su bili na vlasti!, uzvikivao je Juričić, podržan od prosvjednika.

Među nezadovoljnicima našlo se i nekoliko umirovljenika. Dvije nonice rekle su nam: "Ovdje smo da podržimo mlade, da si sutra mogu pronaći posao. Da se vrati sve što se pokralo, bilo bi za otvoriti radna mjesta". (I. RADIĆ)

 

prosvjed vlada patrik juričić adriano kiršić politika vlada rockwool ids