Stampar M - Stampar

Portreti Labinjana, drugačijih, neponovljivih

Portreti Labinjana, drugačijih, neponovljivih

20.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Kratke skice za sto i jedno lice", nova knjiga novinara i publicista Marijana Milevoja, u dizajnu i izdanju također labinskih Future i Matiusa Flaciusa, predstavljena je u labinskom Malom kazalištu - Circolu. Riječ je o sabranim portretima Labinjana, koje je autor objavljivao u Glasu Istre od 2004. do umirovljenja 2008. godine.

Kriterij izbora objasnio je u predgovoru: "Tražio sam svoje sugrađane čiji je život iz raznih razloga zanimljiv, poseban, drugačiji, ljepši, neponovljiv, nerijetko i nemoguć, a najčešće nisu u prvom društvenom planu, oko njih se ne vrti medijska pažnja, oni nisu u fokusu dnevnih, gotovo potrošnih, prolaznih zbivanja."

Voditeljica promocije Zlata Jurcan Vukelić istaknula je da je bogatstvo likova i sudbina u knjizi podsjećaju na najbolje filmove iz talijanske kinematografije, ponajprije na Fellinijev "Amarcord". Dvadesetak portretiranih osoba te nekoliko članova obitelji onih koji nisu mogli doći ili su u međuvremenu preminuli, nalazilo se u publici. Dio njih sudjelovao je u programu, koji je time poprimio karakteristike "talk showa" i glazbeno - poetske priredbe.

Svirač i izrađivač narodnih instrumenata Franko Kos svirao je meh u pratnji svoje učenice, osnovnoškolke Rafaele Blažina. Muzičar Franko Ružić odsvirao je skladbu na saksofonu u pratnji trija klarinetista iz Gradskog orkestra, koji djeluje pod njegovim vodstvom. Publiku su također oduševili Klaudio Smoković na harmonici i Klaudio Franković na usnoj harmonici. Svim pokojnicima iz knjige Jurcan Vukelić je odala počast stihovima jednoga od njih, Valtera Brubnjaka. Njegove dvije pjesme osobno je uglazbila, a u izvedbi ju je pratila Ivona Kiršić.

Pjesnik Valent Vihtelič - Zdravči pljesak je zaslužio interpretacijom vlastite pjesme na labinskom dijalektu "Alvona".

Uz razgovor s Milevojem o njegovoj novinarskoj i publicističkoj karijeri, voditeljica je u razgovor uključila najstarijeg portretiranog građanina u publici, Anđela Verbanca, koji je od 1957. do 1962. godine bio predsjednik Općine Labin. (Robi SELAN)

marijan milevoj knjiga kratke skice za 101 lice promocija knjige valent vihtelič zlata jurcan vukelić