Porezna uprava objavila novu listu dužnika: Među Labinjanima rekorder duguje gotovo 5,4 milijuna kuna

Porezna uprava objavila novu listu dužnika: Među Labinjanima rekorder duguje gotovo 5,4 milijuna kuna

6.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Najzaduženiji žitelji Istre su poduzetnik iz Umaga i odvjetnica iz sjevernog dijela poluotoka, objavila je početkom studenog Porezna uprava u najnovijem izdanju takozvane "liste srama".


Na listi poreznih obveznika - građana - na koju se dospije već s dugom prema državi većim od 15.000 kuna, nalazi se Umažanin čiji dug iznosi preko 51 milijun kuna. On je prvoplasirani u konkurenciji 2.428 dužnika u Istarskoj županiji. Zanimljivo je da se isti ovaj poduzetnik od početka objave "liste srama" 2012. godine nalazi pri njezinom vrhu i u nacionalnim okvirima, a tada je dugovao 37.762.000 kuna. Još je 2010. godine protiv njega Državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu zbog utaje poreza i davanja državi.


Odvjetnica je državi na ime poreznih davanja i doprinosa dužna gotovo devet milijuna kuna te se nalazi na prvom mjestu u kategoriji fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost u Istarskoj županiji. Na toj je listi ukupno 488 obrtnika, vršitelja samostalnih djelatnosti, odvjetnika i drugih profesionalaca koji su dužni državi više od 100.000 kuna.


Treća kategorija su tvrtke, a među istarskim firmama koje su u velikom dugu prema državi prednjači jedna iz Kaldanije, koja je u dugu preko 14 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza i prireza na dohodak. Na listi dužnika u ovoj kategoriji, a to su oni koji poreznicima duguju više od 300.000 kuna, nalaze se 72 istarske tvrtke.


Zašto nismo objavili imena?


Imena i prezimena osoba koja Poreznoj upravi, odnosno državnom proračunu duguju pozamašne svote novca više se zakonski ne smiju objelodaniti u javnim medijima - u novinama ili na portalima - jer ih štiti GDPR, Opća uredba o zaštiti podataka Europskog parlamenta i Vijeća Europe, koja je stupila na snagu u svibnju i obavezno se primjenjuje u svim članicama EU.


Građani koji duguju porez kao fizičke osobe ili obrtnici ne bi se smjeli imenovati u medijima - iako je Porezna uprava na svojim, lako dostupnim web stranicama, objavila sva imena, datume rođenja i mjesto prebivalište tisuća osoba koje su u dugu prema državi. Lista srama tako ostaje u domeni Porezne uprave - a Glas Istre, umjesto senzacionalizma s imenima poznatih, izlazi sa zanimljivim brojkama koji pokazuju koliko novca manjka u državnoj blagajni zbog onih koji ne mogu ili naprosto ne žele platiti porez ili obavezna davanja. Za razliku od neplatiša, mi zakone poštujemo. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJUhttp://duznici.porezna-uprava.hr/


Foto: Pxhere, ilustracija

porez dugovanje porezna uprava pdv osiguranje građani pravne osobe poslovanje