Poplava doline Raše: Najteže na Most Raši, rezervatu magaraca Liburna prijeti potop, neizvjesna noć dok je pet obitelji evakuirano (Galerija fotografija + video)

Poplava doline Raše: Najteže na Most Raši, rezervatu magaraca Liburna prijeti potop, neizvjesna noć dok je pet obitelji evakuirano (Galerija fotografija + video)

3.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Sigurnosne prilike u Raškoj dolini večeras oko 17 sati mnogo su nepovoljnije nego jutros, a najteže je na Mostu Raša gdje se nabujala i brza rijeka Raša sve teže provlači ispod mosta putem kojeg se i dalje odvija promet, koji je nešto oko 14 sati bio privremeno zatvoren.

Na tom mjestu voda je svega desetak centimetara ispod nasipa, koji je na desnoj obali rijeke u blizini tvornice vapna već probijen, a voda polako prelazi i nasip u neposrednoj blizini mosta. U ovom trenutku najugroženije je nekoliko obiteljskih kuća tik do mosta, gdje radnici Hrvatskih voda vrećama pijeska pokušavaju spriječiti preljevanje rijeke.

Kako smo informirani od stanara zasad je kod susjeda premješteno tek dvoje djece, a namještaj na gornje katove, a svi se oni nadaju da se ipak najgore neće dogoditi, premda se istodobno najkričnije stanje očekuje oko 18 sati, kada bi mogla narasti i plima. U slučaju da nasipi popuste uz spomenute kuće ugrožena bi bila i poslovna zgrada uz samo križanje za luku Bršicu.

Uz Most Rašu vrlo je kritično i kod Donišnice gdje voda prelijeva nasipe obodnih kanala, zbog čega je najugroženija farma magaraca Liburna kojoj, popusti li i drugi zaštitni pojas, prijeti potapanje i ugrožavanje života životinja koje se i dalje nalaze unutar njenog kruga.

Vatrogasci crpkama izbacuju u kanal vodu iz neposredne blizine staja, kako bi se spriječilo najgore, a vlasnik farme Liburna Ivan Perko očajno traži da se probije obližnji nasip, kako bi suvišna voda završila u poljima koja se ionako godinama ne obrađuju.

Nasipi inače popuštaju i na tim mjestima, pa je poplavljen veći dio neobrađenih polja prema samom gradu Raši, koji nije ugrožen, ali su tijekom prijepodneva bujice bile preplavile glavnu ulicu Matije Vlačića.

Voda je prekrila i površine uz glavne labinske izvore u Kokotima nadomak Raše.

Vodostaj Raše i dalje raste. U međuvremenu je većim dijelom popljavljeno i Čepićko polje. Na terenu su vatrogasci, policija i djelatnici Hrvatskih voda.

 

Fotografije: Most Raša (Marijan Milevoj, Barkun)

Video Dnevnik.hr 

 

24 sata:

Načelnik Općine Raša, Josip Knapić, šokirano je izjavio kako je došlo do tako snažne navale bujice koja se više ne može zaustaviti.
- Nasipi su probijeni, a na mjestu rezervata magaraca "Liburna" voda je došla do vrha, ne možemo se boriti s njom - kaže Knapić. Dodao je kako su evakuirali 45 magaraca. Voda izvire iz zemlje na nekim mjestima, a izvori pitke vode kod Fonte Gaja su onečišćeni i trebat će dugo vremena da se opet dobije čista voda. Oko samog mosta voda se digla za čak metar i pol. Pet obitelji iz zgrade podno mosta evakuirani su, a načelnik Općine još razmišlja kamo će ih privremeno smjestiti.

Poplavile su zgrade uz glavnu prometnicu, a voda je ušla u kuće i župni stan u Raši i prostorije KUD Rudara. Građani se boje novog vala. Hrvatske vode, vatrogasci, komunalno poduzeće, DVD-i, Vodoprivreda i građani pokušavaju čuvati nasipe, ali voda probija na sve više mjesta. Životinje su u brdu, a djecu su prebacili na sigurno.


- Iznosimo namještaj, da barem nešto spasimo - u strahu je ispričala jedna mještanka iz zgrade. Poslijepodne je muškarac upao traktorom u rijeku. Uspjeli su ga spasiti, ali je promrzao.

Video sa 24sata

 

Ivan Perko poplava labin čepićko polje vitomir skandul hrvatske vode prometnica obrana od poplave kanali most raša evakuacija nasipi rezervat Liburna