Popis stanovništva u Istri: U naselju Ripenda-Kosi 12, a Dugoj Luci i Bregu 14,a Škvaranskoj jedan žitelj

Popis stanovništva u Istri: U naselju Ripenda-Kosi 12, a Dugoj Luci i Bregu 14,a Škvaranskoj jedan žitelj

24.1.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prema popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj 2021. godine, u Istarskoj županiji ima više sela i zaseoka s manje od dvadeset žitelja, a nekoliko sa samo jednim stanovnikom.

U Gradu Buje naselja Brdo i Kućibreg imaju po trinaest, a Brič osam stanovnika. Brdo je najviše stanovnika imalo 1921. godine (311), deset godina kasnije 304, a pad je počeo 1971. godine, samo devetnaest žitelja. Godine 2001. tu je živjelo šesnaest stanovnika. Kućibreg, na nadmorskoj visini od 432 metra, s 251 žiteljem 1910. godine spao je na 27 žitelja 2001. godine. Dvjesta žitelja i više Kućibreg je imao od 1890. do 1948. godine. Od 1921. do 1931. godine zajedno s naseljem Topolovcem nalazio se u sastavu Slovenije.


Naselje Brič imalo je najviše stanovnika 1869. godine (150), a pad je i ovdje počeo 1971. godine (33). Salež (ali i Šalež) je prije deset godine imao sedam žitelja, a najviše 1921. godine (437) i 1931. godine (471). Buje ima 26 naselja.

U Gradu Buzetu po pet stanovnika imaju naselja Salež, Negna i Seljaci, sedam Kompanj, osam Forčići, po devet Kajini, Blatna Vas i Senj, jedanaest Medveje; Krbavčići i Šćulci dvanaest, Erkovčići i Klarići trinaest, Rim, Sovinjska Brda, Črnica, Baredine i Zonti četrnaest, petnaest Cunj, Peničići i Škuljari, po šesnaest Kodilja, Perci, Počekaji i Padalini, po osamnaest Čiritež i Strana, a devetnaest stanovnika Selca.


Naselje Cunj, u dolini rijeke Pivke, do 1900. godine zvalo se Pzunj; 2001. godine imalo je sedamnaest stanovnika. Buzetu pripadaju također 26 naselja.

U Labinu Ripenda-Kosi imaju 12, a Duga Luka i Breg 14 žitelja. Naselje Ripenda-Kosi do 1910. godine zvalo se Kosi. Intenzivnije ga naseljavaju došljaci iz Dalmacije u 17. stoljeću. Za talijanske uprave u Ripendi je otvoreno rudarsko okno, koje je zatvoreno '80-ih godina prošlog stoljeća. Područje Grada Labina čini 17 naselja.

U Novigradu samo Banki imaju ispod dvadeset žitelja (16). Novigradu pripada pet naselja.


U Poreču, kojem pripadaju 53 naselja, Stranići imaju tri stanovnika, naselje Šeraje dva, Rakovci (nekad Rakovac), rodno selo narodnog heroja Joakima Rakovca trinaest, a Bratovići i Jakići Gorinji sedamnaest žitelja. Jakići Gorinji nekad su bili Jakići, pa Jakići-Radovčić.


U Općini Barban, Borinići imaju pet stanovnika, Rajki šest. Barbanština ima čak 73 sela i zaseoka, a neka sela dobila su imena po obiteljima koja su se u prvoj polovici 17. stoljeća doselila na Barbanštinu, vjerojatno iz Dalmatinske zagore ili Hercegovine: Balići, Bratulići, Koromani, Rajki, Rebići, Rojnići i sl.


U sastavu Općine Barban nalazi se trideset i jedno naselje.


U Općini Kanfanar naselje Dubravci imaju pet, a Korenići 20 žitelja, a u Općini Lanišće, Jelovice i Vodice, na padinama Ćićarije, po deset žitelja, dok ih Brgudac ima petnaest. Korenići, na brežuljku iznad padine Limske drage, 2001. godine imaju 40 žitelja i šesnaest obiteljskih kućanstava, a najviše su imali 1910. godine (146) i 1948. godine (139).


Kanfanar se sastoji od dvadeset i dva naselja, a Lanišće od šesnaest.


U Općini Kaštelir Mekiši imaju osam stanovnika, a Zankovci u Općini Kršan jednoga više, devet. Mekiši nisu nikada imali više od 21 žitelja, a naselje Zankovci bilo je najmnogoljudnije 1910. godine, s 208 žitelja. Valja napomenuti da Kaštelir ima petnaest naselja, a Kršan dvadeset i tri.


U Općini Lanišće, Dane imaju sedam, Klenovšćak osam, Rašpor dva, Trstenik jednog stanovnika. Naselje Rašpor bilo je kroz povijest važno strateško uporište. Ukinuvši dotad postojeće pazenatike u Grožnjanu i Svetom Lovreču, Mletačka Republika odredila je 1394. godine Rašpor za sjedište istoimenoga kapetanata, tj. vojnog zapovjedništva koje je Istri trebalo jamčiti mir i sigurnost. Rašporski kapetan bio je najviši vojni i politički autoritet seoskoga područja. Rašpor su Nijemci spalili 10. kolovoza 1944. godine. Godine 2001. u selu je živjelo sedamnaest žitelja, deset godina kasnije tri, a najviše je žitelja zabilježeno 1900. godine, 205.


Lanišće ima šesnaest naselja.


U Općini Marčana samo Veliki Vareški imaju šesnaest žitelja. Naselje je najviše žitelja, stotinu, imalo 1948. godine, a prije deset godina svega 25. Općina Marčana sastoji se od dvadeset i dva naselja.


Bencani u Općini Oprtalj imaju pet, Krajići osam, Vrh i Vižintinski Vrh 14, a Ipši 18 žitelja. Oprtalj ima ukupno šesnaest naselja.


Osam stanovnika ima Grobnik u Općini Pićan, isto toliko Skitača u Općini Raša, a Škvaranska jednog žitelja. To je naselje 2011. godine imalo pet žitelja, a najviše, čak 83, 1910. godine.


Pićan ima deset naselja.


Jednog stanovnika imaju Ivići u Općini Sv. Lovreč Pazenatički, dva Kapovići, tri Knapići, devet Heraki, deset Jurcani, Čehići dvanaest, Radići 14, Kršuli 15, Pajari osamnaest, Orbani 20 žitelja.


Sv. Lovreč ima dvadeset i četiri naselja.


U Općini Višnjan Bucolovići (do 1910. godine Grah) imaju jednog, Butori tri, Babudri pet, Srebrnići osam, Rafaeli devet, Prašćari i Mališi 10, Legovići 12, Vrhjani i Žikovići 14, Deklevi, Gambetići i Tićan 15, Broskvari i Sv. Ivan 16, Košutići, Bačva i Bokići 17, Korlevići, Majkusi, Milenezi i Vejaki po 18 te Kočići i Cvitani po 20 žitelja. Višnjan ima četrdeset i šest naselja.


Danci u Općini Vižinada imaju sedamnaest, a Staniši četrnaest žitelja. Ovo je naselje prije dvadeset godina imalo sedamnaest žitelja, a najviše, njih 33, 1910. godine. Nardući ima 16 žitelja. U sklopu Vižinade nalazi se dvadeset i sedam naselja.


U Općini Vrsar samo Kontešići imaju četiri žitelja, a u prostranoj Žminjštini samo Kresini (Krešini, Krežini) imaju četrnaest žitelja; tu je najviše žitelja bilo 1910. godine, osamdeset. U Rommelovoj ofenzivi, 7. listopada 1943. godine, u Kresinima je pogubljeno 57 mještana.


Općina Vrsar ima devet naselja, a Žminj broji trideset i tri naselja i 112 sela.


U sklopu Pazina nalazi se šesnaest naselja i niti jedno nema ispod dvadeset stanovnika: 35 stanovnika ima Kršikla, Zamaski Dol 42, Zamask 50 a Butoniga 67.


S jednim i bez ijednog žitelja


S jednim žiteljem u Istarskoj županiji jesu naselja: Trstenik (Lanišće), Škvaranska (Raša), Ivići i Knapići (Sv. Lovreč Pazenatički), Šeraje (Poreč) te Bucolovići (Višnjan). Naselja u kojima više nitko ne živi su Kanegra (Buje, 1948. godine imalo 28 stanovnika, 1953. i 1961. godine četiri stanovnika), Jurići i Rupeni (Poreč), Vrnjak (Grožnjan), Kropinjak i Frnjolići (Sv. Lovreč Pazenatički), Bujarići, Kelci, Maretići, Prkovići i Ribarići (Višnjan), Piškovica, Mastelići i Trombal (Vižinada).

Autor: Robert BURŠIĆ, za Glas Istre

naselja popis stanoviništva stanovnici egzodus statistika prirodni prirast negativni prirodni prirast