Popis stanovništva: poziv za popisivače i kontrolore

Popis stanovništva: poziv za popisivače i kontrolore

15.2.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Županijska popisna povjerenstva i popisno povjerenstvo grada Zagreba pozivaju kandidate da se prijave za posao popisivača i kontrolora koji će raditi tijekom ovogodišnjega popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, priopćio je danas Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske (DZSRH).

Županije i Grad Zagreb preko obavijesti, javnoga poziva i lokalnih medija obavještavaju kandidate zainteresirane za posao popisivača i kontrolora o načinu, mjestu i vremenu prijave, a sve informacije o prijavama u županijama mogu se pratiti i na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku u dijelu posvećenu Popisu 2011. i to na adresi: http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/censuslogo.htm.

Informacije o mjestu i vremenu prijava objavljivat će se na internetskim stranicama DZS-a sukcesivno, u skladu s informacijama dobivenima od županijskih popisnih povjerenstava te popisnoga povjerenstva grada Zagreba.

Kandidati koji zadovoljavaju formalne uvjete - punoljetnost i završena najmanje srednja škola, ispunit će pri prijavi upitnik za prijavu popisivača i kontrolora. Ispunjeni upitnici dostavit će DZS-u gdje će se, kako se navodi u prioćenju, sustavom optičkog čitanja analizirati postotak sigurnog čitanja, a ti će rezultati popisnim povjerenstvima poslužiti kao jedan od kriterija pri odabiru kandidata.

Najavljeno je da će se izabrani kandidati za popisivače i kontrolore na predavanjima biti upućeni u metodologiju i organizaciju popisa. Poduka kontrolora organizirat će se od 21. do 24. ožujka, a popisivača od 28. do 31. ožujka ove godine.

Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni pristupiti završnom testu, a oni koji ga polože bit će izabrani za popisivače, odnosno kontrolore. Završni test bit će jedinstven za cijelu državu i provjeravat će na praktičnim primjerima razumijevanje metodologije.

One koji odgovore na pitanja nisu uspjeli pronaći na internetskim stranicama DZS-a (www.dzs.hr) upućuje se da ih postavljaju, isključivo u pisanom obliku, na adresu elektroničke pošte popis2011@dzs.hr

popis stanovništva statistika državni zavod za statistiku demografija