Položen vijenac u povodu Dana antifašističke borbe

Položen vijenac u povodu Dana antifašističke borbe

23.6.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika zajedno s predstavnicima općina Pićan, Raša, Kršan i Sv. Nedelja, gradskim vijećnicima, policijom, vatrogascima, Udrugom antifašističkih boraca Labin, braniteljskih udruga, Civilne zaštite, Udruge „Josip Broz Tito“ te pripadnicima 43. Istarske divizije, položio je vijence i zapalio svijeće na spomen obilježje palim antifašistima.

 

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.


Severino Franković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Labin, naglasio je da se komemoracijom odaje počast svima koji su poginuli za slobobodu domovine Hrvatske.

 

„22. lipnja obilježavamo događaj koji je obilježio našu povijest te bio prekretnica koja je rezultirala da danas živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji koja je članica Europske unije. U toj borbi zadržali smo državnost i suverenost, a onima koji su stali u obranu slobode i demokratskih načela dugujemo zahvalnost i sjećanje na njihovu žrtvu. Demokratsko društvo u kojem se čovjek, bez obzira na naciju, vjeru i boju kože, osjeća kao istinsko ljudsko biće, može se graditi samo na vrijednostima kao što su sloboda, mir, ravnopravnost i tolerancija. Antifašizam je ugrađen u temelje modernih demokratskih država, a duboko je i trajno ukorijenjen u istarsko tlo, vrijednost je to koja ne poznaje alternativu. Labin i Istra poštuju stečevine antifašizma i pripadaju antifašizmu, te ovim putem izražavam poštovanje svim građanima koji su bili vođeni plemenitim idealima u borbi protiv fašizma“, rekao je Tulio Demetlika.

polaganje vijenaca dan antifašističke borbe antifašizam gradsko groblje labin