Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

21.6.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada zajedno s načelnicom Općine Raša, Glorijom Paliska Bolterstein, zamjenicom načelnika Općine Sveta Nedelja, Irene Franković, gradskim vijećnicima, policijom, Udrugom antifašističkih boraca Labin, braniteljskih udruga i Udruge „Josip Broz Tito“, položila je vijence i zapalila svijeće na spomen obilježje palim antifašistima.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Severino Franković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Labin, naglasio je da se komemoracijom odaje počast svima koji su poginuli za slobodu domovine Hrvatske.

Predsjednik HVIDRA-e, Enes Suljić poručio je da stoje iza svega pozitivnog što je proizašlo iz NOB-a. 

Zamjenica gradonačelnica Federika Mohorović Čekada kazala je „Odajući poštovanje svim žrtvama, čvrsto vjerujem da, ni u jednom trenutku ne smijemo izgubiti sjećanje na njih. Ljudi koji su se borili za slobodu i demokraciju, za dostojanstvo svakoga čovjeka i slobodu svog naroda zaslužuju poštovanje i sjećanje. Moramo biti ponosni na ovaj datum i slaviti ga jer tako se podsjećamo na njegove vrijednosti i na neizmjerni doprinos svakoga od nas. Vrijednosti antifašizma danas su vrijednosti Europe i demokratskog svijeta. Stoga sloboda, demokracija i ljudska prava nisu samo naša motivacija za daljnji rad već su i naša velika obveza. Sve te vrijednosti i dalje su najbolji temelji naše budućnosti. Imamo na čemu graditi budućnost Labinštine i imamo moralne vrijednosti koje ćemo prenositi našim najmlađima.“ 

Svim građanima i građankama čestitala je Dan antifašističke borbe s ponosom što je upravo antifašizam bio i ostao dio identiteta Istre i Labinštine. „Hvala svima vama  koji ste omogućili da živimo u miru, suživotu, toleranciji i međusobnom poštivanju“, zaključila je.

Dan antifašističke borbe labin federika mohorović čekada glorija paliska bolterstein irene franković udruga josip broz tito