Policijski službenici uništili su u Kalafatovoj jami u mjestu Cere (Općina Sveta Nedelja) ručne bombe i streljivo

Policijski službenici uništili su u Kalafatovoj jami u mjestu Cere (Općina Sveta Nedelja) ručne bombe i streljivo

22.11.2018. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske nastavili su s uništavanjem eksplozivnih sredstava pa su tako jučer, u Kalafatovoj jami u mjestu Cere na području Svete Nedelje, uništili ručne bombe i streljivo.

Policijski službenici postupali su po dojavi Speleološke udruge Pula te su se, u suradnji s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja Pula, spustili na dubinu od 130 metara, gdje su pronašli dvije ručne bombe, talijanske proizvodnje te 20 komada streljiva. Kako su eksplozivna sredstva bila u  nesigurnom stanju zbog proteka vremena, policijski službenici uništili su ih na mjestu pronalaska, uz korištenje maksimalnih zaštitnih mjera poradi očuvanja speleološkog objekta.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ''Manje oružja, manje tragedija'', a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

policija streljivo cere bomba eksplozivna sredstva kalafatova jama jama