Polaganjem vijenca na Centralnom križu Gradskog groblja obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Polaganjem vijenca na Centralnom križu Gradskog groblja obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

27.5.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Dana državnosti koji se obilježava 30. svibnja položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće kraj Centralnog križa na gradskom groblju u Labinu. Uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića i predsjednicu Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan, polaganju su nazočili načelnica Općine Sveta Nedjelja, Irene Franković, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, predstavnici općina Kršan i Raša, predstavnici braniteljskih udruga, Udruge Josip Broz Tito, predstavnika Policijske postaje Labin i Župnog ureda Labin. Minutom šutnje odali su počast svim preminulim borcima i braniteljima.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić i brigadir HV-a u mirovini Davor Gregorović održali su prigodne govore, a velečasni Blaž Bošnjaković je predvodio molitvu.

"Na današnji dan prisjećamo se svih koji su dali živote za našu slobodu i kojima dugujemo vječnu zahvalnost. U jeku sveopćih svjetskih događanja kada je zbog određenih interesa potaknut veliki ratni sukob, i kada je to okarakterizirano, što i treba biti, kao svjetski problem broj jedan, uviđamo kako, vraćajući se tridesetak godina unatrag, napad agresora na naš narod, nažalost nije bio tako prepoznat. Trebalo je dugo vremena patnje i razaranja kako bi svijet shvatio. Svjesni smo kako će i u današnjem ratu proći još dosta vremena dok se ne postigne određeni dogovor te završi patnja ljudi. Upravo zato, Domovinski rat i primjer naše države najbolje prikazuje kako je i u tim teškim vremenima samo jedno sigurno, a to je da ni jedna sila ne može protiv volje i snage naroda koji je u tim trenucima bez obzira na ideologije i stranačke pripadnosti stao na istu stranu. Ta je motivacija bila jača od svih oružja s druge strane i to je pravi put, put istine koji prije ili poslije dođe na svoje i ostvari ono što je pravedno. Još danas, mi kao narod vučemo rane iz tog razdoblja i upravo na primjeru naše države, važno je stalno progovarati o činjenicama koje su se događale i koje moraju biti primjer ne ponavljanja greški. Jer bez obzira na činjenicu da je Hrvatska u ratu izborila samostalnost, svjesni smo kako ni u jednom ratu nema pobjednika, žrtve su ogromne te je isto potrebno stalno naglašavati pogotovo zbog ovih prostora koji su dugi niz godina poznati kao „lako zapaljivi“. Zato, dobro je da su Istra i Labinština poznate kao sredine koje mirnoćom i staloženošću služe kao primjer ostalima“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić zahvalivši svima na dolasku.

Prigodne skladbe interpretirao je maestro Franko Ružić, a susret je moderirala Loredana Ružić Modrušan.


grad labin labin dan državnosti obilježavanje labinština