Pojeftinili eurodizel i plin, poskupio benzin

Pojeftinili eurodizel i plin, poskupio benzin

14.7.2015. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Cijena litre eurodizela najmanja je u posljednja tri mjeseca. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra ove vrste goriva u utorak je jeftinija za čak 25 lipa, što je ujedno najveći pad u ovoj godini (točnije od 23.12.2014.). Spremnik od 50 litara eurodizela vozači će plaćati 12,5 kuna manje. Sada se eurodizel prodaje po cijeni od oko 9,03 kune, a jedino Plinski centar Zagreb ovu vrstu goriva prodaje ispod 9 kuna (točnije 8,93 kn).

Razlog za veselje imaju i vozači koji koriste autoplin. Ova vrsta goriva u utorak je prema informacijama portala cijenegoriva.info jeftinija za 14 lipa po litri i sada se prodaje za oko 3,75 kuna.

Međutim, vozači koji koriste benzinska goriva, ovoga tjedna trpe još jedan udar. Litra eurosupera 95 u utorak je skuplja za 7 lipa i sada se prodaje po 10,39 kuna, ovisno o kompaniji. Inače, ovo je drugi tjedan za redom da raste cijena ove vrste goriva.

„Uzrok ove promjene cijena je porast cijena benzina te pad cijena dizelskog goriva i ukapljenog naftnog plina na tržištu Mediterana“, poručuju iz Lukoila (portal je, naime, svim najvećim naftnim kompanijama poslao upit o razlozima promjena cijena, ovo je jedini odgovor).

Zbog ove drastične razlike u cijenama, spremnik od 50 litara eurosupera 95 za 68 kuna je skuplji od istog takvog spremnika eurodizela. Također, razlika u cijeni između eurosupera 95 i eurodizela najveća je u posljednjih 11 godina. Naime, benzin je za 1,36 kuna skuplji od dizela, a takva velika razlika posljednji je puta zabilježena u travnju i svibnju 2004. godine.

 

 

benzin poskupljenje eurodizel energenti