Poduzetnika sve više - Labin dobio još jednu tvornicu, talijanski Bibitech

Poduzetnika sve više - Labin dobio još jednu tvornicu, talijanski Bibitech

15.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Labinskoj industrijskoj zoni Vinež koja je otvorena 2005. održana je svečana proslava razvoja talijanskih tvrtki u toj zoni te otvorenje još jednog talijanskog poduzeća, Bibetech. Giovanni Pietro Bergamin, vlasnik tvornice Bibetech presijecanjem vrpce otvorio je tvornicu.


- Došli smo u Labin jer je prijateljska tvrtka Carel došla u bivšu labinsku tvornicu Benetton koja se ovdje zatvorila i predložila nam da je pratimo, a drugi je razlog poziv bivšeg labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike. Proizvodnu aktivnost brizganja plastike započeli smo 2017. u Hrvatskoj kako bi se zadovoljilo kontinuirano povećanje proizvodnje talijanske matične tvrtke. U proizvodnom pogonu koji se prostire na 3.000 m2 imamo strojni park od 8 brizgalica za plastiku. Tvrtka smo koja je među prvima koristila najefikasnije materijale kao sto su superpolimeri, uključujući i biorazgradive i kompostabilne materijale, koji imaju veću brzinu razgradnje od ostalih polimera. Početna investicija u Hrvatskoj bila je oko 2 milijuna eura i u planu je dodatno proširenje hale za još 3.000 m2 u 2019. godini. Već smo kupili još jednu parcelu u neposrednoj blizini i u roku od tri godine udvostručit ćemo proizvodnju. Trenutno imamo 40-ak radnika, operateri na linijama, alatničari, skladištari, administracija, voditelji. Preko tjedna radi se u tri smjene. S obzirom da do jeseni obogaćujemo proizvodnju sa još 10 novih mašina brizgalica, broj zaposlenih bi se trebao povećati za 15-ak radnika u skorom roku, a do kraja godine i do 100. Prosječna dob zaposlenih je između 20 i 40 godina. Trenutno imamo i školarce iz srednje elektrotehničke škole "Mate Blazina" na praksi i nadamo se da će se broj mladih iz godine u godinu povećati. Generalni smo sponzor rukometnog kluba "Mladi Rudar", s obzirom da shvaćamo važnost sporta u zajednici. Osim brizganja plastike, druga aktivnost je sklapanje artikla u gotov proizvod, na primjer sklapanje protuprovalnih alarma zujalica. Sto posto operatera u odjelu sklapanja su žene jer se radi o finim poslovima. Treći sektor koji je za sada još u Italiji, ubrzo ce proizvodnja istoga sitic i u labinski pogon, su LED rasvjetna tijela. Radi se o visokokvalitetnim proizvodima, energetski učinkovitima i sa petogodišnjom garancijom i grantiranom uštedom. Dodatne usluge su održavanje, tamponsko preslikavanje itd. Glavni klijenti su nam Carel, Lavazza, Inglesina baby itd. Ovdje se osjećamo kao kod kuće , svi su vrlo ljubazni i susretljivi, posebice lokalna vlast koja nam je mnogo pomogla, rekao je Bergamin.


Plaće zaposlenicima trenutačno su 3.000 do 3.300 kuna sa tendencijom rasta ovisno o stupnju posla koji se radi. (Branko BIOČIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


gospodarstvo tvornica gospodarska zona vinež bibitech proizvodnja