PODUZETNIK I VINAR FERUČO BAĆAC: Ne prodavajte svoju zemlju, pokoljenja će vam biti zahvalna

PODUZETNIK I VINAR FERUČO BAĆAC: Ne prodavajte svoju zemlju, pokoljenja će vam biti zahvalna

17.10.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Feručo Baćac (60. g.) iz Kukurini u općini Pićan zanimljiva je i svestrana osoba. Poduzetnik i čovjek koji se poljoprivredom bavi već 39 godina, što kao individualni poljoprivredni proizvođač, što kao vlasnik tvrtke Fercoop i predsjednik udruge Agropićan na čijem je čelu od osnutka 2000. godine. Ove je godine, u kolovozu, za Dan općine Pićan zbog doprinosa razvoju i unapređenju poljoprivredne djelatnosti na području općine Pićan nagrađen i općinskim priznanjem.


Feručo je treća generacija u tradicionalnoj poljoprivrednoj obitelji Baćac. Nakon Poljoprivredne škole u Poreču, smjer voćarstvo-vinogradarstvo, obrazovanje je nastavio na Višoj školi Poljoprivrednog fakulteta u Ljubljani koju, kako kaže, nažalost nije završio. Po povratku kući zaposlio se u tadašnjem Agroprometu Potpićan gdje su mu dodijelili sektor kooperacije. Prisjeća se tog doba i početka svoga rada u poljoprivredi.

- Vodio sam stočarstvo i otkup mlijeka koje se isporučivalo Mljekari Pula. Tada smo isporučivali preko tri tisuće litara mlijeka dnevno. Imali smo dvije linije otkupa, jedan je kamion kupio mlijeko iz Gologoričkog Dola u današnjoj općini Cerovlje, a drugi iz Švići, preko Barbana do Pule. Paralelno s tim kolegica Jadranka Marčić bavila se otkupom voća i povrća. Bio sam zadužen za selekcijsku službu pa je na Pićanštini svaka krava bila obuhvaćena selekcijom.


Cijeli tekst ovdjeBranko Biočić


feručo baćac vinar vino poduzetništvo općina pićan karijere