Poduzetnička zona Pićan na čekanju: Zbog Rockwoolove ceste suspendiran UPU

Poduzetnička zona Pićan na čekanju: Zbog Rockwoolove ceste suspendiran UPU

6.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pićanski vijećnici su na posljednjoj sjednici stavili izvan snage Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Pićan - Jug zbog pogreške u izradi te odbili izvješće Županijskog povjerenstva za praćenje utjecaja rada Tvornice kamene vune Rockwool ocijenivši ga neutemeljenim.

Suspendirali su UPU zbog koridora prometnice koja vodi do tvornice a koji nije propisno udaljen od plinske stanice, što je previd za koji odgovornost snosi izrađivač. Riječ je o makadamskoj cesti koju je bila obvezna asfaltirati Općina, a sada je to Hrvatski fond za privatizaciju kao novi vlasnik zemljišta. Plan će mirovati do izmjena i dopuna, a njihovo bi se donošenje moglo otegnuti do sljedeće godine.

Odluka je donesena uz protivljenje oporbenog vijećnika, nositelja Nezavisne liste Branka Ružića, koji smatra da se time zaustavlja razvoj općine. Po njegovom mišljenju, problem nije u cesti, nego u plinskoj stanici, pa je stoga dovoljno premjestiti je ili minimalno preinačiti plan.

Vijećnici su odbacili izvješće županijskog povjerenstva jer je izrađeno na temelju podataka dobivenih iz Rockwoolovih mjernih stanica, koje Vijeće smatra pristranima, ali i zato jer se u njemu navodi da se nitko od građana nije požalio na zdravstvene probleme uzrokovane emisijama iz tvornice, a to dokazano nije točno, tvrdi potpredsjednica Vijeća i općinska koordinatorica za ekologiju, nositeljica Nezavisne liste Kristina Đurović.

Vijeću je predstavljen odvjetnik Branislav Vukojević, kojega je Općina angažirala radi podizanja optužnice protiv Rockwoola. (R. SELAN)

 

općina pićan pićan urbanistički plan uređenja kristina đurović poduzetnička zona pićan poduzetnička zona rockwool branko ružić upu