Počinje četvrto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX!

Počinje četvrto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX!

17.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

I ove će godine prostor kod špine svim zaljubljenicima u dokumentarne filmove ponuditi najzanimljivije naslove. Kroz 3 dana održavanja, festival će ponuditi 8 kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Prvog dana festivala, u četvrtak 19.srpnja, festival otvara hrvatski film „Tvornica je naša!“ koji prikazuje jedan od svijetlih primjera borbe sa privatizacijom u Hrvatskoj, primjer radničkog preuzimanja i upravljanja tvornicom. Film je to Vedrane Pribačić, u kojem pratimo borbu Dragutina Varge te njegovih kolega u obrani tvornice ITAS. Nakon filma, publika će imati prilike i upoznati, ali i porazgovarati sa redateljicom te glavnim akterom filma.

Nakon toga, uslijedit će film Marina Lukanovića, „Pijana ulica“. Mala je to, neugledna, gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke u kojoj se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca, no jedno je sigurno: Ova je ulica sukus onog prikrivenog mediteranskog duha u Rijeci, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru iz nekih drugih vremena.

Prvu večer zatvaramo koncertom realiziranom u suradnji s Rock caffeom Labin. Uz koncert koji će započeti od 23:00 uživat ćemo u akustičnim obradama Whiskey Train Acoustic trija.

U petak, 20.srpnja, očekuju nas dva dugometražna filma. U finskom filmu naziva „Moje stvari“ možete pratiti dvadesetčetverogodišnjeg Petrija koji odlučuje provesti radikalan eksperiment. Zagušen materijalnim stvarima koje je nakupio u stanu, pakira ih i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo.


Film “Češki san” prikazuje najveću konzumerističku histeriju u Češkoj. Filip Remunda i Vit Klusak odlučili su iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma sa svim njenim perverznim elementima i stvoriti kampanju za nešto što ne postoji.

 

Posljednji dan festivala, subota 21.srpnja, rezerviran je za dva kraća i dva duža filma.

Večer započinjemo sa animiranim filmom Martine Lukanović “Prva jutarnja” koji prikazuje mladu ženu koja prolazi kroz ritual jutarnjeg ispijanja kave.

 

U filmu “Funne: djevojke koje sanjaju more” pratimo dvanaest 80-godišnjih “djevojaka” iz zabačenog talijanskog planinskog sela. One odlučuju prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi i otići na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku.

 

Filmom “Trst, Jugoslavija” vraćamo se malo u prošlost. Iako i danas mnogima omiljen grad za shopping, upravo film “Trst, Jugoslavija” prikazuje navedeni grad u svom najsjajnijem svjetlu, razdoblje sedamdesetih i osamdesetih godina kada je cijeli Balkan hrlio na Ponterosso po nove traperice.

 

Večer zatvaramo jednom premijerom i to kratkim, eksperimentalnim filmom naše sugrađanke Paule Užičanin, studentice SCCA- Zavoda za sodobno umetnost u Ljubljani. U filmu “Povezani iskustvom” ispitanici razgovaraju “jedan na jedan” sa redateljicom, međusobno se ne poznaju i ne znaju ništa o međusobnim iskustvima, a ipak, povezani su više nego što su toga svjesni.

 

Projekcije započinju svakim danom od 21:30, a ulaz je besplatan.

 

Vidimo se na špini!

 

Osvježi se dobrim filmom!

 Festival je realiziran u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Labin i Labin Art Republikom.

shpeena dox labin labin art republika filmski festival dokumentarni film