Počelo uređenje novog trga i parkirališta na Katurama

Počelo uređenje novog trga i parkirališta na Katurama

14.3.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Građani, a pogotovo stanovnici najvećeg naselja Kature, svjedoci  su radova koji su ovih dana započeli ispred shopping centra i marketa Jedinstva, na Katurama. O tom se prostoru često znalo raspravljati na sjednicama gradskog vijeća, gdje su vijećnici iznosili vlastite i stavove građana, a često su se ticali, nedovoljnog broja parkirnih mjesta, kao i parkirališta koje je bilo opasno, kako za parkiranje njihovih limenih ljubimaca tako i za pješake.

Metar iznad ceste

Naime parkiralište ispred trgovačkog centra i marketa na Katurama ne posjeduje zaštitnu ogradu, iako je uzdignuto više od metra iznad glavne prometnice, a svakodnevno je promet osobnih i dostavnih vozila vrlo frekventan. Situaciju dodatno otežava dozvoljeno ulaženje vozila na parkiralište s njegove sjeverne strane, jer na istom mjestu, vozači izlaze iz parkirališta i dok jedni imaju pravo na ulaz drugi imaju pravo na izlaz, a sve se to događa na dijelu prilaza koji je širinom dostatan samo za jedno vozilo. No prometnim znakom nije regulirano pravo prvenstva.

Još se sjećamo pitanja vijećnika Marina Zagrića (IDS), postavljenog početkom lanjske godine o čemu smo izvještavali, gradonačelniku Tuliu Demetliki. Pitao je zašto je parkiralište na Katurama, najvećem labinskom naselju, još uvijek bez zaštitne ograde i kada se planira proširiti, jer mjesta za to ima? „Da bi se tamo parkiralo, moraš biti u najmanju ruku hrabar te imati jako dobro zategnutu ručnu kočnicu, jer ti se inače može dogoditi da automobil završi na pločniku metar ispod parkirališta, govorio je tada vijećnik Zagrić.

Gradonačelnik je u odgovoru  podsjetio Zagrića, da se u blizini parkirališta uklonilo dva montažna objekta, koja su bila ruglo grada, te se na tim mjestima planira izgraditi novo veće parkiralište i manji trg.

- Za novo parkiralište u pripremi je projektna dokumentacija, a radovi na novom parkiralištu, kojem neće biti potrebna nikakva ograda, jer će biti u razini prometnice, kao i uređenju cijelog prostora te jednosmjernog izlaza i ulaza na parkiralište, planirani su za iduću godinu, odgovorio je tada Demetlika, a eto ovih se dana s riječi prelazi na djela.

Na prostoru će se izgraditi novi mali trg, novo parkiralište, te urediti i sanirati sadašnje parkiralište, što će dati jedan sasvim novi i ugodniji izgled u odnosu na današnji. (A. ŠĆULAC)

 

 

kature parking trg trg kature market radovi