Počelo suđenje Labinjanu Muhamedu Kličiću zbog prijetnje smrću Jošku Kuzmaniću USKOK-ovom pouzdaniku iz akcije "Maestro"

Počelo suđenje Labinjanu Muhamedu Kličiću zbog prijetnje smrću  Jošku Kuzmaniću USKOK-ovom pouzdaniku iz akcije "Maestro"

23.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog prijetnji smrću poslanih putem SMS-a Jošku Kuzmaniću jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Puli, kod sutkinje Gabrijele Marčete sjeo Muhamed Kličić zvani Cvaljo (50) iz Labina. Kličića se tereti jer su s njegovog mobilnog telefona 7. i 8. siječnja prošle godine upućene dvije prijeteće poruke Jošku Kuzmaniću. No, one nisu poslane na Kuzmanićev mobitel, već na onaj Hajrudina Merdanovića, sada novinara jednih dnevnih novina, a nekad visoko pozicioniranog policajaca u PU istarskoj.

 

Jedna poruka je glasila "Kada ga budemo obradivali, bit će to naše autorsko djelo slijedeća slika bit će mu na osmrtnici", dok je druga poruka bila "Ako ovaj moj dobije dan zatvora kmica Kuzmanovič neče umret od noge nego čemo ga pomalo pirjati na vatri".

Optuženi Kličić, koji se u ovom postupku brani sam, izjavio je da se smatra djelomično krivim za optužbe budući da se radi o njegovom telefonu, no rekao je da poruke nije poslao. Izjavio je da Kuzmanića uopće ne poznaje, niti ima s njim kakvu računicu te da je svoj mobitel ponekad znao posuditi i drugim ljudima. Naveo je da se radi o tri osobe koje su se služile njegovim telefonom zbog posla te da je siguran da jedna od te tri osobe poznaje i Kuzmanića i Merdanovića.

 

Tko su te osobe, medutim, nije želio kazati. Iako je jučer trebao svjedočiti o prijetećim SMS-ovima, Merdanović se nije pojavio na sudu, a nije se ni opravdao. Svjedočio je stoga Kuzmanić koji je, u više navrata napominjući da je USKOK-ov pouzdanik (u slučaju Maestro op.a.), kazao da ga prvenstveno zanima tko je naručitelj tih prijetećih poruka jer ustvari vjeruje da mu Kličić osobno ne bi prijetio ni naudio. Kuzmanić naime vjeruje da sve što mu se dogada ima veze s akcijom "Maestro". Budući da se Kličića goni prema Kuzmanićevom prijedlogu, Općinski državni odvjetnik Mirko Grujić upitao je Kuzmanića znači li to da odustaje od daljnjeg kaznenog progona Kličića na što je ovaj rekao da ipak ne

odustaje. Objasnio je to činjenicom da se bori za svoj život jer ako odustane onda otvara vrata eventualnim drugim prijetnjama. U svom svjedočenju Kuzmanić je izmedu ostalog kazao da mu je u siječnju Merdanović rekao za prijeteće poruke kada ga je posjetio u pulskoj bolnici, no vidio ih je tek kasnije u travnju, u PU istarskoj kada je podnosio kaznene prijave. Kazao je da je znao s čijeg su telefona poslane jer mu je to također rekao Merdanović.

Napomenuo je da se stalno brine za svoj život pa je, onako usput, spomenuo da mu je 2007. godine na Trci na prstenac u Barbanu tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić rekao da čuva glavu jer on zna da mu glava neće dugo biti na ramenima. Rasprava je odgođena za 22. prosinca kada bi trebao svjedočiti Hajrudin Merdanović.

Nera SOFTIĆ

muhamed kličić kazneno djelo prijetnja smrću prijetnja joško kuzmanić USKOK Maestro hajrudin merdanović suđenje kazneni postupak crna kronika