Počelo potpisivanje predstavke protiv izgradnje Plomin C na ugljen

Počelo potpisivanje predstavke protiv izgradnje Plomin C na ugljen

18.1.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Danas, 18. siječnja 2013. g. u Rijeci je započelo potpisivanje Predstavki (kolokvijalno zvanih peticija) protiv realizacije projekta "Plomin C" i za ukidanje kvote kojom se ograničava instaliranje integriranih sunčanih elektrana snage do 10 kW, popularnih elektrana na krovovima.

 

 

Naime, Vlada RH usprkos više puta ponovljenim traženjima odbija raspisati županijske referendume na kojima bi građani Istarske i Primorsko-goranske županije mogli izraziti svoj stav prema projektu "Plomin C". Istodobno Vlada i dalje propisuje (pre)male kvote za sunčane elektrane, pa je tako već u potpunosti iskorištena kvota za 2013. g. Na taj način se tisuće građana RH praktično onemogućilo da iskažu svoju ekološku svijest, da se ponašaju odgovorno prema budućim generacijama i da, instaliranjem malih fotonaponskih sustava na krovovima svojih kuća i gospodarskih objekata, prodajom električne energije ostvare određene prihode kojima bi popravili svoju gospodarsku situaciju.

Smatramo da je ta situacija ne samo neprihvatljiva, već i sramotna, te da je u potpunoj suprotnosti ne samo s dugoročnim energetskim planovima EU-a, već i zdravim razumom. Jer dok se sve razvijene i razumne zemlje sve više i sve snažnije okreću obnovljivim izvorima energije (koje više nigdje osim u Hrvatskoj ne zovu "alternativnim") te rade višedesetljetne programe tranzicije prema dominantnoj upotrebi obnovljivih izvora energije, Republika Hrvatska (zbog interesa pojedinih lobija) uporno inzistira na zastarjelom i prevaziđenom konceptu energetskog razvoja, s dominacijom velikih centraliziranih energetskih objekata s korištenjem fosilnih goriva. Zbog toga smatramo i razumnim i nužnim da građani daju (potpisom na predstavke) svoje mišljenje o toj skandaloznoj praksi.

U Rijeci, 18. siječnja 2013.

Za udrugu "Eko Kvarner" - Vjeran Piršić predsjednik                                       

Za energetsku zadrugu "Otok Krk" - Zoran Skala predsjednik

 

 

Obrazac predstavke PLOMIN C potražite na linku:

 http://dl.dropbox.com/u/3115669/Predstavka%20Plomin%20C.doc

 

Obrazac predstavke Solari potražite na linku: 

 http://dl.dropbox.com/u/3115669/Predstavka%20solari.doc

 

Popunjene ili djelomično popunjene predstavke šaljite na adresu:

Labin Art Express XXI, Rudarska 1, 52220 Labin

 

 

LAE labin istra hrvatska eko plomin predstavka peticija solari eko kvarner