Planinari obišli priobalje od Prtloga do Rapca

Planinari obišli priobalje od Prtloga do Rapca

14.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sedamdesetak planinara svih generacija iz cijele Istre sudjelovalo je na subotnjem planinarskom pohodu kružnom stazom Labin - Prtlog - Rabac - Labin u organizaciji planinarskog društva Skitaci. Radi se o jednoj od najlakših ruta Skitaca, koja je na svojih 20 kilometara dužine nešto zahtjevnija samo na usponu od Rapca do Labina pa su neki sa sobom vodili svoje pse.

Staza je ovih dana dobila na zanimljivosti s obzirom da vodi kroz zeleni pojas Prtloga oko čijeg se preimenovanja u građevinsko područje trenutačno lome koplja u Gradskom vijeću. Dolazak na Rt Prtlog bio je poseban doživljaj budući da je ova stjenovita točka nepristupačna kako s kopna, tako i s mora. Staza kroz šumu crnike na poluotoku Prlog vodi pored ostatka japlenice za proizvodnu vapna i toša za cijeđenje maslinovog ulja, a u uvali Šeničina, s druge strane poluotoka, crkvice sv. Jurja.

Budući da je jedan od vodiča bio Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, sudionici su počašćeni spontanim predavanjem o arheološkim lokalitetima iz brončanog doba i antike, kojima ovo područje obiluje. R. S.

 

Foto: LC

 

 

pješačenje rekreacija Prtlog planinarenje pd skitaci vedran kos rabac planinarenje