Plaća labinskog gradonačelnika unatoč novom Zakonu o plaćama i dalje ista - 13,7 tisuća kuna neto

Plaća labinskog gradonačelnika unatoč novom Zakonu o plaćama i dalje ista - 13,7 tisuća kuna neto

6.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Usklađivanjem primanja istarskih gradonačelnika sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, neki su zakinuti, druge ova odluka jedva da je okrznula. Važno je samo da nitko od njih nije osiromašio.

Prema zakonu koji je na snagu stupio u ožujku, najkasnije je do 11. lipnja valjalo ograničiti visinu plaće. Kao osnovica je odabrana ona državnih dužnosnika - 4.630 kuna. S njom je pak valjalo pomnožiti koeficijente 6,42 (za gradonačelnike velikih gradova i gradova sjedišta županija), 5,27 (gradonačelnici gradova s više od deset tisuća stanovnika), odnosno 4,55 (gradonačelnici manjih gradova). Dakle, maksimalna plaća u bruto iznosu mogla je iznositi 29.725 kuna. I dok god se taj limit poštuje, manje je bitno kako su gradovi zapravo raspodijeli koeficijente i osnovicu.

Tko je time dobio, a tko izgubio? U sljedećoj analizi predstavit ćemo nove i stare plaće naših gradonačelnika u bruto iznosu, kao i neto iznose. Podaci o pojedinim dodacima na osobni dohodak, kao što je bonus na ime radnog staža, izostavljeni su iz analize jer nisu potpuni i nezahvalno je spekulirati o tim odnosima.

A s obzirom na to da nema većih rezova, može se konstatirati da istarski gradonačelnici ili nisu visinom svojih primanja ranije spadali u rastrošne službenike ili da novi krizni obračun nije polučio neki bitniji rezultat.

Primanja bi mogla biti i veća


Najbolje plaćeni gradonačelnik je Boris Miletić. Plaća oca najvećeg istarskog grada, Pule, nije bitno mijenjana, pa će umjesto dosadašnje plaće od 15,6 tisuća kuna neto, dobivati 15,3 tisuće. Iako s umanjenom plaćom, izbio je na čelo ljestvice - mjesto koje su mu ranije "osporavali" porečki i umaški kolege. U bruto iznosu plaća Miletića, kada se pomnoži osnovica od 4.440 kuna s koeficijentom 6,4, iznosi 28,4 tisuće kuna. I to što mu je neto plaća umanjena za nešto više od 200-tinjak kuna, još uvijek je na svojevrsnom dobitku. Naime, gradonačelnik je donedavno na temelju gradske odluke dobivao plaću umanjenu za deset posto, te je ona iznosila oko 14 tisuća kuna. Novim je obračunom, izgleda, oslobođen tog smanjenja. To se odnosi i na zamjenike Veru Radolović i Fabrizija Radina čija je neto plaća 13,1 tisuća kuna.

U središtu Istre pazinski se gradonačelnik Renato Krulčić tetoši kao prvi čovjek županijskog središta, te mu pripada i najveći mogući iznos bruto plaće. Međutim, Vijeće grada Pazina odlučilo je, na prijedlog gradonačelnika, da osnovica bude 5.065 kuna, a koeficijent 4,00. Umnožak, dakle, iznosi 20.260 kuna bruto, što će reći da prima neto plaću od 12.600 kuna. Time njegov dohodak ni lipu nije uvećan, mada mu zakon to izdašno omogućuje.

S osobnim je dohotkom zasigurno i dalje zadovoljan labinski podeštot Tulio Demetlika kojem se neto plaća od 13.290 kuna nije mijenjala. Nakon usklađivanja, osnovica mu iznosi 2.740 kuna, a množi se s koeficijentom 8,61. Bušta mu teži 23,6 tisuća bruto.

Nepromijenjena su i primanja labinske dogradonačelnice Eni Modrušan čija je neto plaća 10,9 tisuća kuna, dok drugi zamjenik Zoran Rajković za volontersku funkciju prima čistu naknadu od oko 3.000 kuna.

Manjim je uvećanjem prosperirao prvi čovjek Rovinja Giovanni Sponza - prije mu je plaća iznosila oko 14 tisuća kuna neto, a sada je oko 14,3 tisuće kuna. Koeficijent gradonačelnikove plaće je 9,51, a osnovica 2.565 tisuća kuna, tako da bruto plaća iznosi nešto više od 25 tisuća. Rovinj je koncem protekle godine i sam donio odluku da se primanja svih zaposlenika gradske uprave i gradskih tvrtki smanje za deset posto, a naposljetku su odlučili da to bude pet posto.

Gubitinici novog obračuna


Porečkom gradonačelniku plaća je smanjena za 2.510 kuna. Od sada će Edi Štifanić umjesto 17.339 kuna primati 14.829, naravno ne računajući minuli staž i slično. Bruto plaća kao umnožak osnovice od 4.630 kuna sa smanjenim koeficijentom od 5,27 iznosi 24.400 kuna.

Drastično je "kažnjen" umaški gradonačelnik Vili Bassanese, pa mu je dohodak s oko 18 tisuća spao na 13,7 tisuća kuna neto. Bruto plaća, odnosno umnožak osnovice od 4,6 tisuća s koeficijentom 5,27 (Umag spada u rang gradova s više od deset tisuća stanovnika), iznosi preko 24 tisuće kuna. Njegovi zamjenici Mauro Jurman i Veljko Ivančić primaju 11.942 kune neto.

Novigradski sindaco Anteo Milos već dva mjeseca prima plaću od 12.331 kune, a prije je ona u neto iznosu bila 13.677 kuna. Dužnost dogradonačelnice volonterski obavlja dr. Sonja Šikanić za naknadu od 1.200 kuna u neto iznosu.

Brdsko-planinski status smanjuje koeficijent


U niži razred, može se reći, spada plaća gradonačelnika Vodnjana Klaudija Vitasovića od 12,2 tisuće kuna (19.900 kuna bruto). Nije se mijenjala jer nije prelazila parametre propisane novim zakonskim odredbama. Početkom godine, usto, kao i svim gradskim službenicima Vodnjana, plaća mu je snižena za pet posto. Zamjenik gradonačelnika Sergio Delton prima naknadu od pet tisuća kuna neto.

Primanja bujskog gradonačelnika Edija Andreašića i njegove zamjenice Marianne Jelicich Buic zapravo su nakon izmjene ostala nepromijenjena. Gradonačelnikova neto plaća je 11.600 kuna, a njegove zamjenice 9.600 kuna, ne računajući minuli rad.

Bruto plaća buzetskog gradonačelnika Valtera Flega prije usklađivanja bila je 23.042 kune, a neto 13.317 kuna. U travnju je umanjena pa mu sada osnovna plaća iznosi 18.033 kune bruto, odnosno 11.267 kuna neto.

Zamjeniku gradonačelnika Siniši Žuliću bušta je prije usklađivanja bila teška 11.673 kune (19.750 kuna bruto), a današnja mu je plaća u neto iznosu 9.627 kuna (14.879 kuna bruto). Osnovica iznosi 4.630 kuna, gradonačelnički koeficijent je 3,64, a dogradonačelnički 3,09. Zbog brdsko-planinskog statusa, koeficijent buzetskog gradonačelnika umanjen je za 20 posto u odnosu na gradonačelnike gradova jednake veličine. (Pripremio Z. STRAHINJA; Surađivali M. R., I. R., P. L., S. M., M. Me., T. K., G. Č. Š.)

 

kriza plaća zakon o plaćama u lokalnoj samoupravi demetlika