Pješačka staza duž Plominskog zaljeva - čeka se lokacijska dozvola

Pješačka staza duž Plominskog zaljeva - čeka se lokacijska dozvola

11.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Općina Kršan do kraja mjeseca očekuje lokacijsku dozvolu za izgradnju pješačke staze od Plomin Luke do Rta Mašnjak na ulazu u Plominski zaljev, doznajemo od načelnika Valdija Runka.

U tu svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurano je 250 tisuća kuna, što je dovoljno za oko 1.700 metara staze, ili oko polovice planiranog. Krajnji cilj je spojiti se s pristaništem Brestova pa bi u konačnici trasa bila duga desetak kilometara.

Riječ bi bila o protupožarnom makadamskom putu širokom najmanje četiri metra, opremljenom hidrantima i niskonaponskom električnom mrežom, ali i ekološkom rasvjetom sa solarnim panelima. Pratit će obalu na nadmorskoj visini od sedam do 15 metara, što znači da će se mahom nalaziti u razini s cestom koja na suprotnoj strani zaljeva vodi do pristana za ugljen, a vijugat će se manje-više kao državna prometnica D66 Labin - Rijeka koja je nekih 150 metara iznad njega.

Mogućnost nesmetanog kretanja uz obalu oduševit će berače šparuga i kupače. I jedni i drugi do svojih ciljeva na pojedinim dijelovima obale mogu samo čamcem ili vratolomnim spuštanjem i penjanjem po obroncima.

Općina u sklopu predstojećih izmjena i dopuna PPU-a planira i nove uređene plaže u Plominskom zaljevu po uzoru na zasad jedinu prozvanu Kopakabana. Rampa koja vozilima priječi pristup na nju postat će početak šetnice.

Što se više približavamo izlazu iz zaljeva, a pogotovo nakon Rta Mašnjak i pećine s divljim golubovima točno ispod vidikovca, obala postaje geomorfološki sve zanimljivija, pa će šetnica sasvim sigurno pridonijeti njenoj turističkoj privlačnosti.

Josip Stepčić i Silvano Gobo cijeli su život proveli u Plomin Luci i savršeno poznaju prilike u zaljevu. - Dobro je što će se to izgraditi, samo mi želimo da to ostane naše, a ne da mi postave neku rampu, pa da još moram plaćati da bih došao do mora. Tih 1.700 metara znači da bi došli do Škrilca, a to je otprilike između starog pristana za boksit i pristana za ugljen na drugoj strani. Kako će dalje bez probijanja, ne znam, kazao nam je Stepčić zabrinut da bi staza mogla narušiti krajobraz zaljeva, a Gobo se pridružio njegovom mišljenju.

Načelnik Runko, kaže, računa i na mišljenje ekoloških udruga te će pri trasiranju nastojati što više poštovati prirodu.

- Što će to nama? Čuo sam da će se ukinuti plaža! Veći je problem odvodnja, nama kod većih kiša poplavi kuća. Osim toga, komunalci ne prazne kontejnere kako treba, višak pobacaju okolo i to tako ostane ako vjetar ne raznese, kazao nam je Husein Muratović, kojeg je informacija da je Općina u ovogodišnjem proračunu osigurala sredstva za problem odvodnje i kanalizacije u Plomin Luci ipak donekle utješila.

- Protupožarni put je dobra ideja jer ovi borovi mogu lako planuti i ugroziti nas stanare. A plaže baš i nisu za kupanje, onako s pogledom na brodove s ugljenom, smatra Samir Ahmić.

Šparugarima i kupačima ostaje nadati se da će staza biti probijena prije turističke sezone, a izletnicima i šetačima da će do kraja godine biti i u potpunosti uređena i opremljena. (napisao i snimio Robi SELAN)

 

plomin luka plomin opcina kršan pješacka staža valdi runko rt mašnjak lokacijska dozvola