Pićanci protiv gradnje brana Pedrovica, Sopot i Grobnik

Pićanci protiv gradnje brana Pedrovica, Sopot i Grobnik

30.1.2016. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije sinoć su se na sjednici Općinskog vijeća očitovali i pićanski vijećnici.

 

Oni nisu prihvatili prijedlog za ukidanje vodnih građevina sustava uređenja vodotoka. Naime, Prostornim planom predviđene su tri nove brane – Pedrovica, Sopot i Grobnik, pri čemu bi brna na Grobniku predviđala i akumulaciju koja bi se koristila za navodnjavanje Čepićkog jezera.

 

Vijećnici međutim smatraju, da bi brana Grobnik ugrozila stanovništvo na tom području, koja bi bilo prisiljeno na iseljavanje. Grobničku branu bi, eventualno trebalo izmuljiti i održavati, a ukoliko se pokaže potreba, nakon analize područja i procjene ugroženosti od poplava, bilo bi moguće napraviti novu branu u Sidreti, zaključili su pićanski vijećnici. Dodali su i kako za nadodnjavanje nije potrebna takva akumulacije, jer njima navodnjavanje ne treba.

I planirana izgradnja brane u Pedrovici dovela bi, smatraju do poplavljanja područja i iseljavanja stanovništva, pa predlažu da ukoliko se ukaže potreba za branom ona bi se mogla eventualno izgraditi u Dragi gdje neće ugrožavati stanovništvoŠto se tiče planirane brane na Tupljanskom potoku, slap Sopot, vijećnici su ustvrdili da već postoji brana, ispod Sopota prema Švićima, a koju treba očistiti i izmuljiti.

 

Općenito rečeno, zaključili su, potrebno je da se održavaju i čiste postojeće brane, te ukoliko bude potrebno, nakon provođenja analiza i procjena ugroženosti, izraditi druge brane, ali na drugim mjestima, gdje bi bilo prikladnije što se tiče zaštite sigurnosti stanovništva.

Vijećnici su se također složili da od Županije treba tražiti povećanje predviđenog broja turističkih ležajeva s 500 na tisuću, kao i da se na razgovor o branama pozovu predstavnici Županije i Hrvatskih voda.

 

 

slap sopot slap pićan općina pićan brana pedrovica grobnik čepićko jezero turizam prostorni plan istarske županije