Pićan želi turiste

Pićan želi turiste

26.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U idiličnoj atmosferi u četvrtak se sastalo Općinsko vijeće Pićna, pod predsjedanjem Kristine Đurović. Njenom se pozivu na sjednicu odazvalo pet vijećnika i dotadašnji član poglavarstva Dorijano Brenko (IDS), koji je na tu funkciju dao ostavku da bi reaktivirao svoj vijećnički mandat. Na njegovo je mjesto u poglavarstvo imenovan Livio Vretenar, novi član IDS-a. Branko Ružić nije se pojavio, kao ni itko od njegovih pristaša. Čini se da su se političke pozicije u vijeću konsolidirale nakon ostavke vijećnice Jadranke Valković, a Ružić je ostao u manjini.


Sjednica se odvijala u znaku »brainstorminga« novih ideja. Naime, u Pićnu žele turizam i turiste, ali i kulturne i turističke sadržaje koji bi ih privukli. Tako je prije tri mjeseca osnovana Komisija za kulturu, turizam i sport, koja je sada podnijela prvo izvješće vijeću i predložila plan obnove i revitalizacije starog Pićna. Predsjednica Komisije Kornelija Benazić napomenula je da je stari dio mjesta u ruševnom stanju, opasnom ne samo za to kulturno dobro, već i za ljude. Stoga je sačinjena lista najopasnijih objekata, a i konzervatori su izišli na teren. Naime, Komisija je ponovno uspostavila suradnju s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, koja je bila prekinuta zbog nepodmirenog računa za sanaciju zidina Sv. Jelene, što je u međuvremenu riješeno. Konzervatori i članovi Komisije odredili su 15 objekata koje valja hitno sanirati, a najvažniji je Barunova palača. Većina objekata je u privatnom vlasništvu pa će Općina naložiti vlasnicima njihovu sanaciju. Ako se ogluše, zgrade će dobiti zakonske skrbnike.


Komisija je predložila, a vijeće prihvatilo novi plan razvoja za objekt ispred Barunove palače, gdje kane urediti spomen-sobu Matku Brajši Rašanu te otvoriti Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu, o čemu ih je savjetovala Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja, zadužena za nematerijalnu kulturnu baštinu u Istri. Takav bi centar bio jedinstven ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj te na Sredozemlju. Bio bi to novi temelj kulturnog identiteta Pićna, što bi ovamo privuklo mnoge goste.
Zbog velikog povećanja prihodovne strane, vijećnici su prihvatili rebalans proračuna sa 6,77 milijuna kuna na 11,8 milijuna, od čega se najveći dio odnosi na planirani kredit od 3 milijuna kuna za kapitalne investicije, 900 tisuća za gradnju mrtvačnice, 1,1 milijun za asfaltiranje nerazvrstanih cesta i milijun kuna za vodoopskrbu Sv. Katarine. Uz to, imenovan je općinski stožer za zaštitu i spašavanje.

S. BRNABIĆ

Općina Pićan vijeće IDS Kristina Đurović sjednica turizam kultura Lidija Nikočević Dorijano Brenko Brano Ružić