Pićan: kaznenim prijavama do čistog zraka

Pićan: kaznenim prijavama do čistog zraka

8.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko vijeće Pićna podnijet će kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu protiv odgovornih iz Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva gospodarstva i tvrtke Ekonerg, sve vezano uz dolazak Rockwoola u poduzetničku zonu u Lugu.

Najvažnije su to odluke, donijete jednoglasno, s četverosatne sjednice održane u petak navečer koju je pratilo 30-ak građana, željnih konkretnih poteza njihovih zastupnika protiv tvornice kamene vune, na čiji se iritirajući karakterističan miris i dalje žale.

Odgovorne iz Ministarstva okoliša prijavit će "zbog kršenja propisa prostornog uređenja – državnih, županijskih i općinskih - pri izdavanju dozvola i suglasnosti za rad tvornici". Za industriju koja troši 100 tona koksa dnevno i čiji je proces istovjetan onom proizvodnje u visokim pećima, ne može se – stoji u prijavi - reći da nije teška i zagađivač, "a to je u suprotnosti sa državnom strategijom prostornog uređenja" koja ne nalaže takvo težište gospodarske strukture. Navodi se da je trebalo voditi računa i o činjenici da županijski plan krajolike oko tvornice proglašava zaštićenim.

Na odgovorne iz Ministarstva gospodarstva vijeće se namjerilo "jer su tvrtki odobrili poticajne mjere, porezne i carinske povlastice protivno zakonu koji to dozvoljava samo za ekološki sigurnu djelatnost".

Izrađivača studije utjecaja na okoliš, zagrebački Ekonerg, prijavit će, pak, "jer je lažirao podatke i time obmanuo državne institucije koje su temeljem studije izdali rješenja i dozvole za rad tvornici". Spominju se netočni podaci o udaljenosti naselja od tvornice te neprimjereni meteorološki podaci, primjerice, za proračun disperzija "koji su uzimani s mjerne stanice Štrmac, lokacije s potpuno drukčijim strujanjem zraka, izložene svim vjetrovima".

Vijećnici su, na prijedlog Verđilija Karlića (IDS), predsjednika komisije za problematiku oko Rockwoola, rebalansom proračuna predvidjeli 150 tisuća kuna za odvjetničke usluge, a 70 tisuća za postavljanje mjerne stanice dotirat će Županija. (Igor RADIĆ)

ministarstvo zaštite okoliša odo općinsko državno odvjetništvo ekonerg verđilijo karlić koks pićan kaznena prijava rockwool ekologija čisti zrak