Pićan: Broj kreveta ove se godine više nego udvostručio - porast noćenja za 30 %

Pićan: Broj kreveta  ove se godine više nego udvostručio - porast noćenja za 30 %

14.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Da za uspješnu turističku sezonu nije potrebno more i ove je godine dokazala središnja Istra. U mjestima okupljenima u Turističku zajednicu središnje Istre - Pazinu, Svetom Lovreču, Lupoglavu, Gračišću, Tinjanu, Svetom Petru u Šumi, Cerovlju, Karojbi i Pićnu - po podacima za prvih osam mjeseci ostvareno je čak trideset posto više noćenja, s time da su se u odnosu na lani povećali i smještajni kapaciteti.

- Do kraja kolovoza je na području središnje Istre evidentirano 57.101 noćenje, što je 31,5 posto bolji rezultat nego prošle godine i potpuno se uklapa u trend povećanja započet prije petnaestak godina. U istom je postotku povećan i broj registriranih kreveta, a najviše ih se ove godine registriralo na području općina Pićan, Sveti Petar u Šumi i Gračišće. U isto vrijeme ostvareno je 8,8 tisuća dolazaka, 16 posto više nego lani.

Direktor TZ-a središnje Istre Radenko Sloković kaže da su njihove objekte najviše punile turističke agencije Novasol i Interchalet, koje su dobro proširile svoj posao u središnjoj Istri. Međutim, bilo je i objekata koji su zjapili prazni. To su prije svega oni koji nisu ništa dodatno ulagali. Činjenica je da gosti imaju novca i da su spremni platiti, ali traže kvalitetu - zato su profitirali svi oni koji su ove godine uložili u nešto novo, poput bazena, dodaje on.

Istaknuo je da se i dalje najbolje iznajmljuju kuće za odmor s bazenima, za kojima pomama ne prestaje, te da su apartmani, sobe, ali i agroturizmi pali u drugi plan. Što se pak turista tiče, u središnjoj Istri je najviše Nijemaca, koji čine 45 posto svih gostiju. Uz njih, istarska ruralna domaćinstva i kuće posjećuju Britanci, Austrijanci, Danci, Belgijanci, Šveđani, Talijani, ali i domaći gosti.

Najviše je noćenja ostvareno u području Pazina, Svetog Lovreča i Tinjana, pri čemu se pazinski rezultati posebno ističu. Naime, tek se neznatno povećao broj kreveta, ali je broj noćenja porastao za 35,7 posto. U pazinskoj okolici je broj noćenja porastao za čak 60 posto, dok je registriranih kreveta tek pet posto više nego prošle godine.

Broj kreveta u Pićnu ove se godine više nego udvostručio, ali su noćenja porasla za svega 30 posto. Povećanje je bilo manje jer su tu novoregistrirani uglavnom apartmani u privatnom smještaju, koji mnogo teže nalaze put do tržišta nego luksuzne kuće za odmor s bazenima. Cerovlje, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Gračišće i Lupoglav izjednačeni su po broju smještajnih kapaciteta, a najveći porast broja noćenja bilježe Gračišće i Sveti Petar u Šumi. Jedino je na području Lupoglava došlo do 18-postotnog pada broja noćenja, usprkos povećanju kapaciteta za 50 posto.

Sloković očekuje da će, ako ih vrijeme posluži i u posezoni, ukupni godišnji rezultati središnje Istre biti još i bolji. (B. BAN)

 

noćenja turizam rurarni turizam središnja istra pićan gračišće