Pićan: Benazić najskuplja predsjednica komisije

Pićan: Benazić najskuplja predsjednica komisije

20.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općina Pićan iz proračuna će tijekom godine dana Korneliji Benazić, predsjednici općinske komisije za kulturu, sport i turizam, platiti 12 tisuća kuna, odlučeno je na posljednjoj sjednici vijeća. To je Doris Floričić iz Akcije mladih ocijenila «totalnim rasipništvom», upitavši se zašto Benazić nije plaćena s 200 kuna po sjednici, kao i predsjednici i članovi ostalih komisija, koje su, kako je rekla, ionako prebrojne. Grad Pula, usporedila je Floričić, članove komisija nagrađuje sa 150 kuna po sastanku.

- Benazić, koja je iz Pule, ondje za nas obavlja mnogo posla te nam više nego puno pomaže, pogotovo oko Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu. Angažirana je oko Legendfesta, za Dan općine, Bartulju u Tupljaku i svih ostalih manifestacija, a putni troškovi joj nisu plaćeni, pojasnio je načelnik Ivan Franković (IDS) ovu, čini se, raritetnu odluku lokalne zajednice. Floričić ga je ispravila, rekavši da Benazić ne živi u Puli, već u Svetoj Katarini.

Ova je vijećnica podcrtala i prevelike honorare zamjenika načelnika i dvoje potpredsjednika vijeća, a njeni prijedlozi o prepolovljavanju ostalih naknada (osim predsjedniku vijeća) nisu prošli. Tako će čelnik vijeća Silvan Juran (IDS) mjesečno primati dvije tisuće kuna, jednako kao i zamjenik načelnika Igor Lukež. Na upola manji honorar, i to po sjednici, mogu računati potpredsjednici vijeća Kristina Đurović (nezavisna lista) i Franko Baf (HSLS), dok će vijećnici po zasjedanju dobivati 400 kuna.

- To su neto naknade, kojima treba pribrojiti doprinose, poreze i putne troškove pa je sve preveliko opterećenje za naš proračun. Zar članovi komisija ne bi radili besplatno, za dobrobit lokalne zajednice, upitala se Božena Sučić (Akcija mladih).

Vijećnici su načelniku Frankoviću izglasali suglasnost za sklapanje kupoprodajnog ugovora za zgradu nekadašnje oštarije u središtu Pićna, u kojoj se planira otvoriti vrtić. Nekretninu od stotinjak kvadrata i 350 kvadrata okućnice Općina će Ersiliji Kopani iz Opatije platiti 130 tisuća eura, i to kroz četiri godine. Do kraja 2009. Pićan se obavezao na 47,8 tisuća eura, a uslijedit će godišnje rate od 27,4 tisuće. (I. RADIĆ)

 

pićan općina pićan vijeće naknade božena sušić kristina đurović silvan juran kornelija benazić