Petoro učenika labinske Srednje škole među 10% najboljih na razini države

Petoro učenika labinske Srednje škole među 10% najboljih na razini države

28.11.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ove se godine natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja održalo u Hrvatskoj u tjednu od 13.11. do 17.11.

Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3.402 srednjoškolaca.

Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po prvi puta, a samo je natjecanje provedeno u dva dana, 13.11. za učenike prvih i drugih razreda i 16.11. za učenike trećih i četvrtih razreda. Sveukupno je sudjelovalo 22 učenika. Čak 5 naših učenika ušlo je u 10% najboljih rezultata na razini države i to redom po uspješnosti Karlo Frankola, Marko Damjanić, Klaudija Šestak, Erin Kos i Lukas Bašić.


Pripremu i organizaciju natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Eler Diminić, Nedeljko Mandić i Laura Kokot. Svim učenicima koji su sudjelovali dodijeljene su diplome, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljena su i posebna priznanja za izvrstan uspjeh.
Dabar (Bebras) je međunarodna incijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti te uključuje niz predavanja i radionica za učenike i učitelje tijekom cijele godine te međunarodno online natjecanje u studenom. Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar, a stranica međunarodnog natjecanja je: http://bebras.org

 

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5.624 sudionika.
Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika te usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu. Zadaci su osmišljeni tako da potiču logičko razmišljanje, primjenu temeljnih informatičkih koncepata te razvoj različitih strategija rješavanja. Natjecanje se organizira u 5 kategorija: MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ, MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ, KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ, MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda OŠ i GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.


Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju petnaest zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj nalazi se OVDJE!.

 

ssmb.hr

 

 

 

Karlo Frankola Marko Damjanić Klaudija Šestak Erin Kos Lukas Bašić obrazovanje srednja škola mate blažina