Pazite na kazne: Za branje gljiva potrebna vam je dozvola

Pazite na kazne: Za branje gljiva potrebna vam je dozvola

8.10.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Jesen je vrijeme gljiva. Prije nego se s košarom uputite prema obližnjoj šumi u potrazi za ukusnim plodovima, provjerite znate li dovoljno o zakonskom reguliranju branja gljiva.

Hrvatske šume, kroz svoje izvedenice Uprave šuma i Šumarije primjenjuju Zakon o šumama koji u jednom dijelu govori o „Osnovama gospodarenja" gdje se nalazi i poglavlje koji govori o sporednim šumskim plodovima u koje spadaju i .

Na snazi je također i Pravilnik o zaštiti gljiva koji je donijela Državna uprava za zaštitu prirode, a u kojemu je regulirano tko, kada, gdje i u kojim količinama smije brati . Pravilnik uključuje i popis zaštićenih vrsta gljiva koje se ne smiju brati osim u znanstveno istraživačke svrhe.

Dnevna dozvola za branje 25 kuna, tjedna 125 kn, mjesečna 250 kn

Članak 5. Pravilnika propisuje da svaka građanska ili pravna osoba mora od organizacijske jedinice (šumarije) Hrvatskih šuma ishoditi dozvolu ili ugovorom regulirati mogućnost korištenja šumskih plodova.

Pojedini sakupljač za osobne potrebe smije skupiti najviše 2 kg nadzemnih gljiva dnevno i 0,1 kg podzemnih vrsta gljiva, stoji u članku 22. Pravilnika o zaštiti gljiva. Također se naglašava da cijena gljiva stoji 5 kn/kg i naplaćuje se po izdavanju dozvole na blagajni šumarije.

S obzirom da je sezona branja počela, kontrole u šumama su pojačane. Kazne su od tisuću kuna pa naviše. Ako razmišljate o vikend branju gljiva, možda vam se najviše isplati dnevna dozvola koja stoji 25 kuna. Ako ste pasionirani berač, razmislite o tjednoj dozvoli koja stoji 125 kuna ili mjesečnoj od 250 kuna. Više se isplate nego kazne, u svakom slučaju.

gljive branje gljiva kazna dozvola hrvatske šume