[Parlametrarni izbori 2015] Tulio Demetlika 3. na koalicijskoj listi IDS-PGS-Riječki savez, Nansi Tireli 4. na koalicijskoj listi `Hrvatska raste`

[Parlametrarni izbori 2015] Tulio Demetlika 3. na koalicijskoj listi IDS-PGS-Riječki savez, Nansi Tireli 4. na koalicijskoj listi `Hrvatska raste`

18.10.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Koalicija Hrvatska raste objavila je liste kandidata za predstojeće parlamentarne izbore u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, nakon što je svoju kvotu na koalicijskim listama u subotu potvrdio Glavni odbor SDP-a.

Liste će nositi Zoran Milanović u prvoj izbornoj jedinici, Josip Leko u drugoj jedinici, Siniša Hajdaš Dončić u trećoj jedinici, Domagoj Hajduković u četvrtoj jedinici, Zdravko Ronko u petoj jedinici, Boris Lalovac u šestoj jedinici, Milanka Opačić u sedmoj jedinici, Željko Jovanović u osmoj jedinici, Ranko Ostojić u devetoj jedinici i Ante Kotromanović u desetoj jedinici.

U osmoj istarsko-riječkoj jedinici na listi će biti Željko Jovanović, Peđa Grbin, Silvano Hrelja (HSU), Nansi Tireli (laburisti), Ana Komparić Devčić, Tanja Vrbat, Dino Manestar, Danijel Ferić, Andrej Poropat (HNS), Sandra Krpan, Gordana Vukoša  (laburisti), Ada Damjanac, Mirela Ahmetović, Walter Volk.

Kako je i najavljivano, predsjednik stranke i hrvatski premijer Zoran Milanović prvi je na listi za prvu izbornu jedinicu, koja obuhvaća centar Zagreba i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, a slijedi ga šefica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Na trećem je mjestu prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić, a na četvrtom glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Na čelu II. izborne jedinice, koja obuhvaća istok Zagreba i Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, je predsjednik Sabora Josip Leko. Drugi je ministar obrta Gordan Maras, a na trećem je mjestu SDP-ov koordinator za tu jedinicu i saborski zastupnik Vedran Babić. Na listi ih slijede Gordana Sobol i HSU-ov Željko Šemper, dok je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odlukom HNS-a na osmom mjestu.

U trećoj izbornoj jednici, u kojoj su Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija, prvi je Siniša Hajdaš Dončić, a slijede ga potpredsjednici Sabora Milorad Batinić (HNS) i Dragica Zgrebec. Posljednji je na listi varaždinski župan Predrag Štromar (HNS).
Saborski zastupnik Domagoj Hajduković prvi je na listi u IV., osječkoj izbornoj jedinici, što je svojevrsno iznenađenje, budući da se na tom mjestu spominjao ministar obrane Ante Kotromanović, koji je na kraju završio na prvom mjestu u X., splitskoj izbornoj jedinici. Sukladno koalicijskom sporazumu, drugi u IV. jedinici je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a slijedi ga laburist Jaroslav Pecnik.

U V. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, listu predvodi bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a slijede ga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, HSU-ova zastupnica Marija Ilić i ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar financija Boris Lalovac, kojega su stranački kuloari i mediji proteklih dana smještali po različitim jedinicama, prvi je na listi u VI. izbornoj jedinici (jugoistok Zagreba i Zagrebačke županije te Sisaško-moslavačka županiaj). Na toj je listi drugi bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, treći je HNS-ov Goran Beus Richembergh, a četvrti ministar rada Mirando Mrsić.

Prva u VII. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagreba i Zagrebačke županije, Karlovačka i dio Primorsko-goranske županije) je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, a slijede je ministar okoliša Mihael Zmajlović, HNS-ova Nada Turina Đurić te Nenad Stazić. Peti je šef Milanovićeva kabineta Tomislav Saucha.

U IX. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije prvi je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a slijede ga Ivan Klarin, Sabina Glasovac, Ingrid Antičević-Marinović i Franko Vidović. Posljednji na listi je član SDSS-a, pomoćnik ministra uprave Boris Milošević.

Antu Kotromanovića na listi u X. izbornoj jedinici (jug Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija) slijede dvojica članova Vlade, potpredsjednik Branko Grčić i ministar uprave Arsen Bauk.

Također, Milanović je objasnio da se prilikom sastavljanja lista vodilo nizom kriterija: regionalnih, obrazovnih i prema tome kako je tko radio. Dogovor je bio i da na listama nema gradonačelnika najvećih gradova. (H/iPress)

 

Ipress.hr

 

 

Predsjednik IDS-a Boris Miletić predvodi kandidacijsku listu IDS-a-PGS-a-Liste za Rijeku za 8.izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima. Objavljeno je to danas na konferenciji za novinare koalicijskih partnera održanoj u Puli. Na listi je jedanaestero kandidata IDS-a, dvoje iz PGS-a i jedna kandidatkinja Liste za Rijeku.

Na drugom mjestu na listi je Giovanni Sponza, a na trećem Tulio Demetlika. O svojoj kandidaturi i visokom trećem mjestu Demetlika veli: (ton – Tulio Demetlika). Hoće li ako uđe u Sabor napustiti funkciju gradonačelnika kaže: (ton – Tulio Demetlika 1). Četvrti je predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić. Prva žena na listi je na petom mjestu, Sandra Čakić-Kuhar, šesta je Tamara Moranjak iz Liste za Rijeku, a šesti aktualni ministar turizma Darko Lorencin.

Slijede Emil Daus, Sara Bužleta, Nataša Milja, Roberta Kalčić Savatović, svi iz IDS-a, zatim Tea Mičić-Badurina iz PGS-a, a posljednja dva mjesta zauzimaju IDS-ovci Marin Grgeta i Valter Flego.    – „Pročitali smo izborne programe HDZ-a i SDP-a, i znate u koliko slučajeva se u tim programima spominje Istra, u programu HDZ-a nijednom, u programu SDP-a jednom i to samo uz TE Plomin.

Toliko o tome koliko se drugi brinu o Istri. Ostaje nam da se sami brinemo o sebi i ova koalicija je spremna da se bori za Istru, a svaki kandidat s liste će dati sve od sebe, bez obzira koji je na listi.“,  rekao je prilikom predstavljanja kandidacijske liste  predsjednik IDS-a Boris Miletić.

 

Radio Labin

 

 

parlament sabor politika nansi tireli tulio demetlika ids sdp laburisti izbori 2015 izbori