Pad nezaposlenosti na Labinštini

Pad nezaposlenosti na Labinštini

15.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iz podataka ovdašnje ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidljivo je da je u lipnju potvrđen trend pada nezaposlenosti na Labinštini. Dva su »testa« uspješno položena: sezonsko zapošljavanje i priljev nezaposlenih zbog prestanka rada poduzeća i poslodavca, koji je najveći u županiji. Naime, u lipnju su registrirane 494 nezaposlene osobe, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 91 osoba ili 15,6 posto manje.

 

Ako znamo da su zaposlena 44 sezonca, od čega 33 u hotelima i restoranima, onda je jasno da pad nema samo sezonski predznak. S druge strane, Labin je sa 60 radnika koji su se na zavod prijavili nakon dobivenog otkaza pretekao i Pulu koja je u pet puta brojnijem stanovništvu registrirala 42 takva slučaja.

 

Ovome je najviše doprinijelo zatvaranje Ec-commovog pogona za obradu tekstila. Unatoč takvom »udaru«, nezaposlenost je zadržala trend, štoviše snizila se i u odnosu na svibanj za 64 osobe. O pozitivnim kretanjima kazuje i činjenica da je jedino Pula zabilježila veću ponudu od 95 radnih mjesta, koliko su ih ukupno oglasili labinski poslodavci. Zanimljivo je da se nakon hotela i restorana najviše radnika tražilo u prerađivačkoj industriji, pa tek onda u trgovini.

 

Ipak, odaziv je trgovini bio bolji, a ukupno je zaposleno 79 osoba. Nakon grada koji ima 301 nezaposlenog, najviše ih broji općina Kršan – 72, zatim Raša – 67, pa Sv. Nedelja – 45, a Pićan je na začelju sa samo 16 nezaposlenih. R. S.

zaposlenje zapošljavanje zavod HZZ posao Ec-comm