Ovoga petka 3. Međunarodni znanstveno stručni skup „ Labinski kulturno- povijesni susreti“

Ovoga petka 3. Međunarodni znanstveno stručni skup „ Labinski kulturno- povijesni susreti“

5.5.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U petak, 7. svibnja 2021. godine Polivalentnoj dvorani Gradske  knjižnice Labin  održat će se 3. Međunarodni znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“. Na skupu će biti  predstavljena 23 rada podijeljenih u dvije cjeline.

Prvi dio posvećen je istaknutoj 100-toj obljetnici Labinske republike te višestoljetnoj tradiciji rudarenja na Labinštini.

Na tu temu će uz domaće predavače biti i predavači iz Slovenije i Italije, pa ovaj skup ima i međunarodni karakter.

U drugom dijelu znanstveno stručni skup baviti će se temama iz  povijesti te kulturno povijesnog nasljeđa. Svoje radove o povijesti Labinštine iznijeti će  povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, etnolozi, antropolozi, sociolozi, kulturolozi, knjižničari, jezikoslovci i književnici.

Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više znanstveno-stručnih skupova, Labinsko kulturno povijesni susreti koji su prvi put održani 2017. godine  polučili su izuzetno zanimanje, pa iz tog razloga Labin i Labinština imaju redoviti znanstveno-stručni susreta koji se održava svake druge godine, a na kojem će stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učiniti dostupnijima i poznatijima javnosti.

O Labinštini postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna. Na znanstvenom skupu proučava se prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.

Kao rezultat rada ovog znanstvenog skupa objavit će se Zbornik radova.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera skup se neće moći pratiti uživo, već preko platforme Zoom

LINK: https://us02web.zoom.us/j/84233807390?pwd=YjRqVUU0dTltcER4NWN5Y21yQ1ZR

Meeting ID: 842 3380 7390

Passcode / lozinka: 1921

Ovu on line opciju može koristiti sva zainteresirana javnost.

Prilog: Program 3. Međunarodnog znanstvenog stručnog skupa „ Labinski kulturno- povijesni susreti“

labinski kulturno-povijesni susreti međunarodni zanstveno stručni skup grad labin labinština zbornik radova