Ovog vikenda na Labinštini održana zajednička vježba interventnih timova Društva Crvenog križa Istarske županije i Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BIH

Ovog vikenda na Labinštini održana zajednička vježba interventnih timova Društva Crvenog križa Istarske županije i Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BIH

6.7.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 03 do 05.srpnja održana je na Labinštini zajednička vježba interventnih timova Društva Crvenog križa Istarske županije i Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BiH. Scenarij vježbe odnosio se na manji potres bez ljudskih žrtava, ali koji je uslijed oštećenja električnih instalacija uzrokovao požar većeg razmjera te se očekuje evakuacija i zbrinjavanje stanovnika tog područja.

 

Predviđeni događaj zahtijevao je stavljanje u pripravnost najprije gradskog, a zatim i županijskog interventnog tima čiji se angažman očekivao barem nekoliko dana, te je tim morao ustanoviti svoju bazu. Odabran je autokamp Tunarica kao sigurno područje gdje je tim podignuo svoj kamp za 30 članova.

 

 

Tim je tijekom subotnjeg dana tim je, podijeljen u 4 manja, ispitivao lokacije za potencijalni smještaj oko 30-40 osoba, te je isti na kraju predviđen također u kampu Tunarica. Zadatke su timovima otežavale razne situacije poput simulirane prometne nesreće, privođenja od strane policije itd. Organizacijski stožer sastao se tijekom vježbe s dogradonačelnicom Eni Modrušan, a u sklopu zadataka vježbe osmišljen je i usputni posjet Muzeju Grada Labina.

 

Nakon najavljene evakuacije morskim putem angažirani su spasilački timovi na vodi DCK Istarske županije i Brčko distrikta, te angažirana njihova 3 plovila.
U autokampu je pripremljen smještaj za 40 osoba. Najavljeno je d će biti mnogo djece, te je oformljen poseban tim za psihosocijalnu podršku i organizaciju aktivnosti za djecu. Za ovu priliku ugrožene su „glumili“ sudionici dječjeg kampa „Duga“, koji su tog dana stigli na 7-dnevno ljetovanje u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Labin.
Nakon organizacije i smještaja djece vježba je zaključena i učinjena analiza, a spasilački timovi na vodi osiguravali su Plivački maraton "Raša 2015" koji se u nedjelju održavao u zaljevu Tunarica.

 

 

Osim same zajedničke vježbe, u cilju razmjene iskustava i uspostave daljnje suradnje Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BiH, održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta / križa BDBIH i Šef Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH; Jasmin Burić, zamjenik šefa odjela GIS (globalno informatički sistem) unutar Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH, Dražen Dragić, koordinator programa pripreme i odgovor na katastrofe i zamjenik Šefa Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH, Silvana Radovanović, Voditeljica Službe Spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa, Elza Damijanić, ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije i Morin Hukić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Labin.

 

 

Link

 

 

 

 

 

crveni križ istra crveni križ tunarica vježba spašavanje gdck labin