Ove nedjelje brdska utrka "Rabac-Labin" prvi put u međunarodnoj konkurenciji od oko 120 vozača iz 9 zemalja

Ove nedjelje brdska utrka "Rabac-Labin" prvi put u međunarodnoj konkurenciji od oko 120 vozača iz 9 zemalja

9.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

U Rapcu ovog vikenda započinje sezona brdskih auto utrka u Hrvatskoj. U svojoj šestoj godini održavanja ovo će se natjecanje po prvi puta službeno bodovati i u međunarodnoj konkurenciji, pa ćemo uz natjecatelje u Prvenstvu Hrvatske imati prigodu vidjeti i najbolje automobiliste Centralnoeuropske zone, rečeno je na konferenciji za novinare organizatora utrke Auto kluba »Pula-Rovinj«, održanoj u hotelu Pula.


- U našim počecima organiziranja ove manifestacije prije šest godina nadali smo se da ćemo jednoga dana dostići današnji status službene međunarodne utrke, što smo konačno postigli. Raduje nas veliki broj prijavljenih natjecatelja iz nekoliko europskih zemalja, a s ponosom možemo istaknuti kako je na listi prijava mnogo vozača iz našega kluba. Potvrdili smo tako i ovom prigodom da je Istra vrlo poželjna automobilistička destinacija, a sve ovo ne bi bilo moguće bez velike pomoći Grada Labina i tamošnje turističke privrede koja nas je zdušno podržala - kazao je u uvodu Vitomir Bolković, predsjednik AK »Pula-Rovinj«.


Uz ostale pripreme koje se intenzivno provode posljednjih tjedana, organizator je nastojao poboljšati sigurnost na stazi, pa je tajnik Boris Siljan naglasio kako je za ovu prigodu postavljeno novih 150 metara dvostruke ograde, a prokrčeno je više od kilometar puta za gledatelje kroz šumu.

Na službenoj listi prijava našlo se 109 natjecatelja iz devet europskih zemalja u konkurenciji povijesnih i sportskih vozila, a među njima je i nekoliko vrlo atraktivnih automobilističkih imena Staroga kontinenta. Direktor natjecanja Aleksandar Rajkov spomenuo je i najatraktivnije dvoboje utrke, istaknuvši pritom susret u grupi N buzetskog automobilista Valtera Nežića s aktualnim europskim prvakom Peterom Jurenom, te borbu hrvatskog prvaka Branka Krstulovića s Robertom Bradarićem u klasi ST i Crnogorcem Dankom Bakračem, poznatim automobilistom još iz vremena bivše države.


Konferencija je iskorištena i za prvo javno predstavljanje sudionica izbora za Miss automoto, koji će se održati u subotu u Rapcu.

 


Službeno otvaranje utrke predviđeno je u petak u 21 sat u hotelu Mimoza u Rapcu, a kasnije slijedi party u »Velom Caffeu« u Labinu za sve akreditirane vozače, predstavnike klubova, ekipa, mehaničara i organizatore.

Za subotu su u 10 i 14 sati predviđena dva treninga, dok je za nedjelju najavljena službena utrka koja će se odvijati na stazi dugoj 3.301 metar, uz visinsku razliku od 199 metara, kazao je direktor utrke Aleksandar Rajkov.


Autoklubu »Pula-Rovinj« nakon pet godina povjerena je Organizacija utrke u bodovnom sustavu CEZ-a, IHCC-a te Historical CEZ vozila kao i prvenstva Hrvatske.
Naravno, velika će pažnja biti usmjerena na sigurnost utrke, a osim obavezne dvostruke zaštitne ograde, ove je godine napravljeno i oko 1.000 metara prolaza kroz šumu kako bi gledatelji potpuno sigurno mogli pratiti utrku.
Dodatni značaj utrci daje i proslava 60. godišnjice postojanja AK-a »Pula-Rovinj« koji je tijekom šest desetljeća iz malog kluba prerastao u veliku organizaciju s više od četiri tisuće članova, od kojih je 60 licenciranih sudaca. Istaknuto je da su prijašnjih godina trke u Hrvatskoj uglavnom sudili strani suci, jer je hrvatskih bilo malo, dok danas naši suci čak odlaze i na strane trke.

6.nagrada Rabac-Labin automobilizam utrka Autoklub Pula-Rovinj Miss automoto sporta sport adrenalin Aleksandar Rajkov brdska utrka