Otvoreno pismo Dina Debeljuha Istarskom županu u vezi TE Plomin 3

Otvoreno pismo Dina Debeljuha Istarskom županu u vezi TE Plomin 3

21.4.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Gospodine župane Istarske županije,

bio bih licemjeran kad bih ispred riječi „gospodin" stavio i riječ poštovani. Imam mnogo razloga da tu riječ ne upotrijebim, a jedan od osnovnih je što sam iskren. Ovim Vam pismom ipak dajem priliku da ispunite obećanje kojega ste građanima labinštinedali, a koje ste već trebali ispuniti, pa tako mene kao i mnoge druge uvjeriti kako griješimo što Vas ne poštujemo. 

Bio bih  sretan da me činjenicama demantirate, ali nigdje u medijima nisam zapazio da ste nakon USPJEŠNOG referenduma na labinštini, nešto bitno učinili da se rezultati tog referenduma i provedu. Ne mogu vjerovati da ste i Vi jedan od onih koji tvrde da referendum nije uspio.

Evo zašto moja tvrdnja da je referendum bio uspješan:

 Odavno jepropisano zakonom o referendumu slijedeće u Zakonu o referendumu:

Članak 58.

Na savjetodavnom referendumu imaju pravo sudjelovati birači koji imaju prebivalište u jedinici, odnosno jedinicama lokalne samouprave kao i u jedinici, odnosno jedinicama područne (regionalne) samouprave za koju, odnosno koje je savjetodavni referendum raspisan.

Na savjetodavnom referendumu odlučuje se većinom glasova birača koji su izašli na glasovanje.

To što je iz političkih razloga netko protuustavno odredio da za lokalnu samoupravu vrijede druga pravila, nije nikakvo opravdanje za tvrdnje da referendum na labinštini nije uspio. 

Vi ste na „Savjetodavnoj konferenciji", u Labinu, 23.03.2015., neposredno prije referenduma, u Vašem govoru vrlo jasno istaknuli dvije bitne tvrdnje:

1.      Da je TE Plomin 3 - spalionica ugljena, problem cijele Istre

2.      Da je spaljivanje ugljena nespojivo sa turizmom i da je ta investicija štetna za Istru.

Zahvaljujem Vam na tim iskrenim riječima!

Nakon toga ste obećali da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da se poštuje rezultat referenduma na labinštini.

Obratili ste se isto tako svima sa pozivom da vam daju prijedloge što činiti.

Danas, razloga za postupanje imate dovoljno.

Što Vam je činiti kako  bi ispunili Vaše obećanje građanima?

Imate mnogo toga na raspolaganju, mnogo vrlo moćnog „oružja", a pored ostalog (sud i dr.):

1.      U skladu sa vašom prvom tvrdnjom, pokrenite raspisivanje referenduma na području cijele Istre, a možete pozvati i kolegu Komadinu, župana primorsko-goranske županije da isto učini i u toj županiji.

  

2.      U skladu sa Vašom drugom tvrdnjom, zajedno sa predsjednikom stranke čiji ste član, pozovite vašeg stranačkog kolegu, ministra turizma gosp. Lorencina da jasno kaže kako je spalionica ugljena nespojiva sa turizmom i kako će ukoliko Vlada javno ne odustane od tog projekta, istupiti iz Vlade.

  

3.      U skladu sa danim obećanjem kako ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se rezultat referenduma ispoštuje, pozovite sve zastupnike iz Istre da javno obznane da neće više glasati za prijedloge Vlade, ukoliko Vlada u roku od 15 dana ne donese odluku da ugljen neće biti energent za TE Plomin 3.

Uvjeren sam da će Vaš poziv prihvatiti prije svega oni zastupnici koji su se već javno opredijelili protiv ugljena ( Boljunčić, Sponza, Kajin, Radin i Tireli), a vjerujem da će to učiniti i ostali (možda čak i zastupnici SDP-a - nepopravljivi sam optimista).

Bez tih zastupnika (čak i ako zastupnici iz SDP-a ne prihvate Vaš poziv), Vlada definitivno gubi većinu u parlamentu sa svim posljedicama za vladajuću stranku i njene „satelite".

Za postupiti na gore navedeni način imate mnogo argumenata od kojih bih istaknuo:

1.      1. Skupština županije istarske (najviše reprezentativno tijelo građana Istre)  je donijela  jednoglasnu odluku protiv ugljena.

  

2.      Referendumom na labinštini građani su jasno rekli ne ugljenu - 94,5% protiv ugljena

  

3.      3. Anketa koju je provela Skupština ŽI pokazala je da se 92% građana cijele Istre izjasnilo protiv ugljena.

  

4.      Većina zastupnika u Saboru RH iz Istre javno se opredijelila protiv ugljena.

  

5.      Sve građanske Udruge u Istri rekle su NE ugljenu.

Vidite, dragi župane, imate sve u rukama. „Oružja" za borbu u izobilju, pa krenite. Budite uvjereni da će narod Istre biti uz Vas.

Mi imamo sve što nam je potrebno da ovu borbu dobijemo, i da Istru spasimo od zla,  novog spaljivanja tisuća tona ugljena.

Pobjeda naroda Istre u ovom je slučajuu Vašim rukama. Ne želim podcijeniti značaj podrške predsjednika IDS-a, gosp. Miletića, bez  kojega je Vaša snaga bitno umanjena. Pozovite s toga predsjednika vaše stranke da Vam pomogne i ukažite mu kako mu je to prilika da barem malo ublaži grešku koju je učinio sa Rockwoolom.

Imajte u vidu da plaću primate od novaca građana koji su Vas izabrali i od onih koji nisu za Vas glasali. Vaša je jedina obaveza da tim ljudima, koji Vas plaćaju da im činite dobro, uzvratite  predanim radom u korist većine građana Istre, kako bi opravdali plaću koju primate, a koja je „pristojna".

I za kraj, znajte da ste danas, uz predsjednika IDS-a najodgovornija osoba za izgradnju potencijalne nove spalionice ugljena u Istri. Ukoliko se ona dogodi a vi ne učinite barem ono što je u Vašoj moći i što sam Vam jasno naznačio u ovom javnom obraćanju, znajte da će Vas i predsjednika stranke čiji ste utjecajan član, pored mene, mnogi smatrati suučesnikom izgradnje nove spalionice ugljena u Istri.

 

Znam da ste se javno izjasnili protiv ugljena, ali odavno sam spoznao da riječi nemaju nikakav značaj ukoliko iza njih ne slijede djela.

 

Imate priliku, pokažite nam da narod Istre ima „pravog" župana.

 

 

Unaprijed zahvaljujem i u ime svih onih koji opravdano očekuju Vaše konkretne  poteze.

Dino Debeljuh

te plomin politika ids politikanstvo dino debeljuh referendum ugljen valter flego